Un experiment cu potenţial mortal, de dragul ştiinţei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un experiment cu potenţial mortal, de dragul ştiinţei

Monden 21 Decembrie 2011 / 00:00 781 accesări

O tulpină mortală a gripei aviare, cu riscul de a infecta şi ucide milioane de oameni, a fost creată într-un laborator, de oameni de ştiinţă olandezi, care acum doresc să publice detalii complete despre descoperirea lor. Pentru prima dată, cercetătorii au fost capabili să modifice tulpina H5N1 a gripei aviare, astfel încât aceasta poate fi transmisă cu uşurinţă, prin tuse şi strănut, prin intermediul aerului. Până în prezent, s-a crezut că gripa aviară H5N1 poate fi transmisă între oameni, prin contact fizic foarte apropiat. Studiul a fost efectuat de o echipă de oameni de ştiinţă olandezi, condusă de Ron Fouchier, de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, unde virusul mutant se află sub cheie, însă fără gărzi înarmate.

O a doua echipă, independentă, condusă de Yoshihiro Kawaoka şi formată din cercetători de la universităţi din Wisconsin şi Tokyo ar fi condus lucrări similare, cu rezultate similare, care subliniază cât de uşor este să creezi un supervirus, printr-o combinaţie de mutaţii intenţionate şi modificări genetice aleatorii. Oamenii de ştiinţă olandezi au efectuat cercetarea controversată pentru a descoperi cât de uşor este de modificat genetic H5N1 într-o tulpină foarte contagioasă de gripă umană. În opinia lor, cunoştinţele dobândite astfel vor fi vitale pentru dezvoltarea de noi vaccinuri şi medicamente. Criticii sunt însă de părere că oamenii de ştiinţă au pus în pericol lumea, prin crearea unei forme extrem de periculoase de gripă, care ar putea scăpa din laborator, precum şi că aceştia au deschis o cutie a Pandorei pentru teroriştii fanatici, care doresc să fabrice o armă biologică. Administraţia SUA se teme că tulpina mortală a virusului gripei aviare ar putea ajunge în mâinile teroriştilor. Unii oameni de ştiinţă consideră că această cercetare nu ar fi trebuit realizată într-un laborator universitar, ci într-unul militar.

Pentru prima dată, cercetătorii au reuşit să realizeze o mutaţie a tulpinii H5N1 a virusului gripei aviare, astfel încât să se poată transmite foarte uşor prin intermediul aerului, prin tuse şi strănut. Până în prezent, se considera că gripa aviară H5N1 se poate transmite între oameni numai prin contact fizic foarte apropiat. Oamenii de ştiinţă olandezi au efectuat această cercetare controversată pentru a demonstra cât este de uşor să se realizeze o mutaţie genetică a H5N1 pentru a deveni o tulpină de gripă umană foarte contagioasă. Aceştia consideră că noile cunoştinţe dobândite vor ajuta la dezvoltarea unor noi vaccinuri şi virusul mutant este ţinut încuiat la Centrul Medical Erasmus, dar fără paznici înarmaţi, într-un laborator din subsol.

Taguri articol


12