Un german plecat din România, laureatul Nobelului la Chimie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un german plecat din România, laureatul Nobelului la Chimie

Monden 09 Octombrie 2014 / 00:00 422 accesări

Eric Betzig, Stefan W. Hell și William E. Moerner sunt laureații Premiului Nobel pentru Chimie, pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente, conform anunțului făcut la Stockholm de Staffan Normark, secretar permanent al Academiei Regale de Științe din Suedia. Cei trei își împart în părți egale premiul în valoare de opt milioane de coroane suedeze, circa 881.000 de euro.

Pentru o lungă perioadă de timp, dezvoltarea microscopiei optice a fost ținută în loc de convingerea falsă că nu va putea atinge o rezoluție mai bună de jumătate din lungimea de undă a luminii. Cu ajutorul moleculelor fluorescente, cei trei laureați ai Premiului Nobel pentru Chimie 2014 au reușit să depășească, cu ingeniozitate, această limitare. Activitatea lor în domeniu a introdus microscopia optică în universul nano. Ulterior, prin ceea ce a devenit cunoscut drept nanoscopie, oamenii de știință au putut vizualiza traiectoriile moleculelor individuale în interiorul celulelor vii. Se pot observa sinapsele create de aceste molecule între celulele nervoase și se pot urmări modul în care se acumulează proteinele implicate în maladiile Alzheimer, Parkinson și Huntington, dar și acțiunea proteinelor individuale în ovulele fertilizate care se divid în embrioni.

MEMBRU DE ONOARE AL ACADEMIEI ROMÂNE Cercetătorul german Stefan W. Hell a mărturisit că este complet surprins de vestea că este co-laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, alături de alți doi cercetători americani. ”Trebuie să recunosc că mi-a luat ceva timp până am înțeles ce mi se întâmplă", a declarat acesta, prin telefon, ziariștilor aflați la Academia Regală de Științe a Suediei din Stockholm. A mai precizat că activitatea sa în domeniu a contribuit la înțelegerea modului de funcționare a celulelor și la identificarea efectelor care se produc atunci când celulele sunt bolnave. În prezent, nanoscopia este folosită la scară largă și oferă instrumentele necesare pentru progresul medicinei în lupta cu cancerul și cu alte maladii considerate deocamdată incurabile.

Stefan W. Hell s-a născut pe 23 decembrie 1962, la Arad. Şi-a petrecut copilăria în comuna Sântana, unde a urmat şi şcoala generală, între 1969 şi 1977. În 1977 s-a înscris la Liceul „Nikolaus Lenau“ din Timişoara, unde a studiat doar un an. A plecat în Germania în 1978, după primul an de liceu, stabilindu-se împreună cu părinţii la Ludwigshafen. Între 1981 şi 1987 a urmat cursurile Facultăţii de Fizică la Universitatea din Heidelberg, unde a obţinut titlul de doctor în fizică în 1990, cu calificativul maxim - Summa cum laudae. Este director al Institutului „Max Planck“ pentru Chimie și Biofizică și membru de onoare al Academiei Române din anul 2012. Stefan W. Hell a fost premiat pentru introducerea, în anul 2000, a conceptului de golire prin emisie stimulată (STED / stimulated emission depletion) în microscopie.



12