Un lider separatist din estul Ucrainei cere intervenţia Rusiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un lider separatist din estul Ucrainei cere intervenţia Rusiei

Externe 20 Aprilie 2014 / 19:05 239 accesări

Primarul autoproclamat prorus din oraşul Slaviansk, unul dintre fiefurile separatiştilor în estul Ucrainei, i-a cerut lui Vladimir Putin să trimită forţe de menţinerea păcii pentru protejarea populaţiei locale, în urma unui atac sângeros comis în ziua de Paşte, relatează AFP. "Vă cerem să studiaţi cât mai rapid posibilitatea de a trimite forţe de menţinerea păcii, pentru a apăra populaţia împotriva fasciştilor", a declarat acest lider separatist, Viaceslav Ponomarev, într-un apel adresat preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care l-a citit într-o conferinţă de presă, la Slaviansk. De asemenea, el a anunţat că a decretat o interdicţie de circulaţie în oraşul controlat în întregime de către insurgenţi, de peste o săptămână. Potrivit lui Ponomarev, schimbul de focuri, care a izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică, în apropierea unui baraj instalat de către insurgenţi în satul Bilbasivka, la 18 kilometri vest de Slaviansk, s-a soldat cu cinci morţi - trei militanţi proruşi şi doi atacatori. Un fotograf AFP a văzut două cadavre ale unor militanţi proruşi depuse într-o camionetă. Rusia şi-a exprimat imediat "indignarea" şi a denunţat un atac vizând "civili nevinovaţi", pe care l-a atribuit naţionaliştilor ucraineni. În faţa escaladării, ministrul interimar ucrainean de Interne Arsen Avakov a efectuat o vizită în estul ţării, cu scopul de inspecta trupele din cadrul Gărzii Naţionale mobilizate în regiune împotriva insurgenţilor. Papa Francisc a cerut, în mesajul pascal "Urbi et orbi", "iniţiative de pacificare" "tuturor părţilor interesate" în criza ucraineană. Aceste violenţe au avut loc după trei zile de la semnarea, la Geneva, a unui acord între ucraineni, ruşi şi occidentali, în vederea unei "dezescaladări" în criza ucraineană, şi în ziua de Paşte, principala sărbătoare creştină, cu ocazia căreia patriarhul de la Kiev a denunţat "inamicul" rus care se află "de partea răului". "Rusia este indignată de această provocare care denotă o lipsă de bunăvoinţă din partea autorităţilor de la Kiev de a dezarma naţionaliştii şi extremiştii", a afirmat Ministerul rus de Externe într-un comunicat, atribuind moartea unor "civi nevinovaţi" Pravi Sektor, o grupare naţionalistă paramilitară ucraineană. Gruparea a denunţat "propaganda rusă, care este mai rea ca cea a Germaniei naziste", ironizând cu privire la cărţi de vizită ale liderului formaţiunii, care ar fi fost găsite în apropiere de locul confruntărilor într-o maşină arsă. "Patru maşini au venit în apropiere de barajul nostru, către ora (locală) 1.00 (1.00, ora României). Am vrut să-i controlăm. Atunci au deschis focul asupra noastră, cu arme automate", a declarat pentru AFP un militant prorus cu faţa acoperită de o cagulă.

- Atac rus "în orice moment"

La Slaviansk, primăria, poliţia şi sediul local al serviciilor secrete se află, de peste o săptămână, sub controlul unor militanţi proruşi. Ei sunt susţinuţi de către persoane înarmate, prezentate ca fiind "grupuri de autoapărare", dar pe care Kievul şi occidentalii le acuză că sunt trupe de elită ale serviciilor speciale din cadrul armatei ruse. Estul ţării se confruntă de la începutul lui aprilie cu o insurecţie armată prorusă, după ocuparea şi alipirea la Rusia, în martie, a Peninsulei ucrainene Crimeea. Kremlinul, care a masat aproape 40.000 de militari la frontiera Ucrainei potrivit occidentalilor, dezminte orice plan de invazie a estului Ucrainei. Însă Vladimir Putin, care a obţinut autorizaţia Parlamentului rus să trimită trupe în Ucraina, a promis că va asigura "cu orice preţ" protecţia rusofonilor din fosta URSS. "Nu ştiu care sunt planurile ruşilor. Pot să utilizeze în orice moment acelaşi pretext de «protecţie a locuitorilor de origine rusă» ca în Crimeea", a declarat şeful diplomaţiei ucrainene Andrii Deşciţa. În mesajul adresat ucrainenilor cu ocazia Paştelui, patriarhul de la Kiev, Filaret, a dat asigurări că "inamicul" este condamnat la eşec şi că Dumnezeu va ajuta la "învierea Ucrainei". Cu câteva minute înainte de miezul nopţii, clopotele Catedralei Sfântul Mihail au cântat imnul ucrainean pentru sute de persoane reunite la liturghia de Paşte, în contextul în care ţara se confruntă mai mult ca niciodată cu riscul unei destrămări. La Moscova, patriarhul rus Kiril a îndemnat oamenii, sâmbătă, să se roage ca nimeni să nu poată să "distrugă Rusia Sfântă", menţionându-i în mod special pe ruşii din Ucraina, a cărei capitală, Kievul, este "leagănul" ortodoxiei ruse.

- Paştele petrecut cu Kalaşnikovul la umăr

La Slaviansk, persoane în uniforme fără însemne, unele cu puşti de tip Kalaşnikov în bandulieră, stăteau de pază, duminică, în faţa stivelor de saci cu nisip care blocau intrarea în primărie. La fel ca rebelii de la Doneţk, care ocupă administraţia regională, ei sfidau Acordul de la Geneva, care prevede dezarmarea lor şi evacuarea clădirilor publice. "Vom vedea dacă va avea loc dezescaladarea. Doresc acest lucru, în pofida faptului că există îndoieli", a declarat duminică şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius. Statele Unite, care acuză Moscova că se află în spatele tulburărilor din Ucraina, au îndemnat Rusia să exercite presiuni asupra insurgenţilor, pentru ca aceştia să respecte Acordul încheiat la Geneva. Kremlinul a răspuns că Rusia refuză să fie considerată singura responsabilă de respectarea acestui acord şi a catalogat ca "inacceptabile" ameninţările cu noi sancţiuni americane.



12