Un mic dejun sănătos contribuie la îmbunătăţirea performanţei mentale şi fizice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un mic dejun sănătos contribuie la îmbunătăţirea performanţei mentale şi fizice

Sănătate 27 Aprilie 2010 / 00:00 639 accesări

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, fiind esenţial ca acesta să conţină alimente naturale şi hrănitoare pentru a furniza organismului energia necesară pentru întreaga zi. Studii recente au arătat că un mic dejun sănătos asigură un aport important de vitamine şi minerale, o mai bună performanţă mentală, mai multă rezistenţă pentru exerciţiile fizice şi un nivel de colesterol scăzut. Un studiu realizat de cercetătorii de la University of Health Sciences din Chicago a relevat efectele unui mic dejun natural asupra stării de spirit, saţietăţii şi performanţei mentale. La studiu au participat 40 de persoane adulte cu greutăţi normale, care luau în mod obişnuit micul dejun. În cadrul experimentului, o treime dintre participanţi nu au luat micul dejun, iar restul au consumat alimente cu valoare calorică totală de 400-500 calorii. Participanţii au fost testaţi la 30 de minute şi la 2 ore după micul dejun, iar rezultatele au confirmat aşteptările specialiştilor, şi anume faptul că cei care au luat micul dejun nu au resimţit senzaţia de foame, nu au avut stări de oboseală şi iritabilitate şi au demonstrat o mai mare putere de concentrare. De asemenea, o cană de cafea solubilă băută după micul dejun contribuie la îmbunătăţirea capacităţii de concentrare, cafeina prezentă în cafea mărind viteza de procesare a informaţiilor. Calitatea alimentelor incluse în micul dejun este, de asemenea, un factor important. De aceea, este recomandat ca micul dejun să includă produse naturale din toate grupele alimentare oferind un aport optim de proteine, carbohidraţi şi fibre, lipide, respectiv vitamine şi minerale. Astfel, este recomandat ca la masa de dimineaţă să se consume fructe şi legume proaspete sau preparate ca sucuri naturale, fără adaos de zahăr, cereale integrale, peşte sau produse lactate. În ciuda tuturor avantajelor unui mic dejun sănătos, din ce în ce mai multe persoane sar peste prima masă a zilei, motivele invocate fiind lipsa timpului de preparare şi consumare a mesei. “Cea mai importantă masă a zilei nu trebuie neglijată, întrucât există suficiente soluţii rapide şi eficiente care permit o alimentaţie echilibrată începând de dimineaţă. Un bol de cereale integrale cu lapte sau un iaurt cu pâine prăjită, un sandviş cu peşte sau fructele proaspete sunt alimente care pot asigura aportul caloric necesar fiecărei dimineţi. De asemenea, consumarea unei căni de cafea solubilă dimineaţa ne energizează organismul, întrucât este un produs 100% natural care ne ajută să ne concentrăm mai bine într-o zi plină de activităţi”, a declarat Elena Casapu, specialist în nutriţie.



Ştiri recomandate

12