Un „Rigoletto” de neuitat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Festivalul „Verdi”

Un „Rigoletto” de neuitat

Cultură 16 Aprilie 2013 / 00:00 636 accesări

Cea de-a patra seară a Festivalului „Giuseppe Verdi”, care se desfăşoară până pe 28 aprilie, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet (TNOB) „Oleg Danovski”, i-a fost dedicată, duminică, nefericitului bufon Rigoletto, pentru care povara durerii e mai mare decât hâda sa cocoaşă. Sub conducerea muzicală a unui dirijor născut şi format chiar în patria lui Verdi, David Crescenzi şi cu solişti cu calităţi vocale incontestabile, spectacolul „Rigoletto” a reuşit să-i emoţioneze profund pe melomani. Ei au apreciat şi aplaudat la scenă deschisă cele mai sensibile arii, cea a lui Rigoletto, „Cortigiani, vil razza dannata” sau a Gildei, „Tutte le feste al tempio”, dar şi celebra arie a ducelui de Mantua, „La donna e mobile”.

Cu doi invitaţi remarcabili din Bucureşti, baritonul Ionuţ Pascu, în rolul titular şi tenorul Robert Nagy, în rolul frivolului duce de Mantua şi cu tânăra soprana Smaranda Drăghici întruchipând-o pe inocenta Gilda, „Rigoletto” a fost un succes.

„UN ROL PERICULOS DE SENTIMENTAL” Constănţean prin naştere, dar „adoptat” de Capitală şi de scenele internaţionale, baritonul Ionuţ Pascu a interpretat un Rigoletto profund, susţinând cu succes dificila partitură. „Rigoletto este cel mai complex rol din repertoriul verdian pe care l-am abordat. Este un rol care poate fi periculos de sentimental, la un moment dat. În acest fel, devine dificil să faci diferenţa dintre poveste şi realitate. Este dificil să-ţi înfrângi, uneori, plânsul. În schimb, din punct de vedere vocal, acest rol oferă nişte satisfacţii incredibile”, a spus Ionuţ Pascu. Referitor la partenerii săi de scenă, baritonul constănţean a subliniat: „A fost o mare bucurie să o am ca parteneră pe Smaranda Drăghici, căreia i-am îndrumat primii paşi în carieră. A fost emoţionant să ne regăsim pe aceeaşi scenă. Robert Nagy este, indiscutabil, un profesionist de mare clasă, mă bucur că l-am avut alături. De asemenea, dirijorul din această seară, David Crescenzi, a adus un suflu proaspăt, orchestra, cât şi compartimentele Cor şi Solişti fiind foarte mulţumite de această colaborare”.

DIN NOU EMOŢII Sensibilă şi emoţionată, tânăra soprană Smaranda Drăghici, care debuta, în 2007, în rolul Gildei, pe scena TNOB, a spus, la finalul spectacolului: „Este a treia oară când o interpretez pe Gilda, dar a fost o premieră să cânt cu un dirijor străin, alături de doi parteneri de talie internaţională, tenorul Robert Nagy şi baritonul Ionuţ Pascu, care-mi este şi profesor. Emoţiile au fost mari, mai ales că ştiam ce cere dirijorul, care este italian şi este foarte exigent”. „Până acum, Gilda este rolul meu preferat, rolul pe care îl iubesc cel mai mult, poate şi pentru că reprezintă debutul meu pe scenă. Eram studentă în anul al III-lea, la Conservator, atunci când am debutat în „Rigoletto”, chiar aici, la Constanţa”, a mai spus soprana.

Celor trei li s-au alăturat, într-un spectacol convingător şi emoţionant: mezzosoprana Lucia Mihalache - Maddalena, basul Constantin Acsinte - Sparafucile, mezzosoprana Gabriela Dobre - Giovanna, basul Laurenţiu Severin - contele Monterone. Au impresionat şi curtenii din suita ducelui de Mantua, frivoli ca şi patronul lor: baritonul Marius Eftimie - Marullo, tenorul Bogdan Sandu - Mateo Borsa, Iulian Bratu - contele Ceprano. Lor li s-a alăturat: sopranele Ionela Duma - contesa Ceprano, Veronica Coman - pajul şi Octavian Minea - uşierul.

Festivalul „Giuseppe Verdi” continuă, în această săptămână, cu operele „Trubadurul” - vineri, de la ora 19.00 şi „Otello” - duminică, de la aceeaşi oră. Pe 26 aprilie va fi programat „Bal mascat”, iar pe 28 aprilie, evenimentul omagial se va încheia în ritm de marş triumfal, cu „Aida”.

Preţul unui bilet pentru oricare din aceste spectacole este de 15 lei - balcon şi 25 de lei - sală. Mai există şi abonamente, la preţurile de 50 lei - patru spectacole, 40 lei - trei spectacole. Ele se pot procura, de luni până vineri, în intervalul orar 11.00-17.00, de la casieria teatrului şi în seara spectacolului, de la ora 18.00.



12