„Un viciu istoric“, expoziţie de pipe la Muzeul „Callatis”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Un viciu istoric“, expoziţie de pipe la Muzeul „Callatis”

Cultură 12 August 2009 / 00:00 4207 accesări

La Muzeul de Arheologie „Callatis” din Mangalia are loc, astăzi, de la ora 10.00, vernisajul unei expoziţii temporare de pipe, intitulată „Un viciu istoric“. Manifestarea, care este inclusă în programul Festivalului „Callatis“, este realizată în colaborare cu Primăria Municipiului Mangalia, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) Tulcea, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (MINA) Constanţa, Casa Tătărească „Zulfie Totay“ Cobadin şi pictorul Robert Perko. După ce, la finalul săptămînii trecute, locuitorilor Mangaliei şi turiştilor estivali li s-a pregătit o expoziţie deosebit de interesantă, dedicată vinului, seria continuă cu „Un viciu istoric“, care face trimitere la tutun.

„Expoziţia de pipe Un viciu istoric este cea de-a doua pe care o vernisăm cu prilejul Festivalului Callatis 2009. Tutunul este o plantă din America de Sud, care ajunge în Europa după descoperirea Americii de către Cristofor Columb (1492). În secolul VI, comunităţile umane din America de Sud foloseau tutunul pentru durerile de cap şi pentru vindecarea rănilor şi a muşcăturilor de şarpe. Ulterior a devenit... un viciu istoric, după cum sugerează şi titlul expoziţiei“, a precizat directorul Muzeului de Arheologie „Callatis“ din Mangalia, cercetătorul ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc. Cele peste 200 de pipe care fac obiectul acestei insolite expoziţii provin din colecţiile MINA Constanţa, din colecţiile ICEM Tulcea şi din depozitul Muzeului „Callatis” Mangalia. „La acestea adăugăm o frumoasă colecţie de pipe aparţinînd pictorului Robert Perko. Pipele expuse sînt confecţionate din ceramică, lemn sau spumă de mare. Narghileaua, acel instrument de fumat oriental, cu o vechime de peste o mie de ani, face şi ea parte din expoziţia noastră. Avem cîteva exemplare pe care le prezentăm publicului interesat de istoria tutunului“, a precizat directorul Muzeului „Callatis“, dr. Sorin Marcel Colesniuc. De asemenea, manifestarea este întregită cu exponate tătăreşti din colecţia Casei Tătăreşti „Zulfie Totay“ din Cobadin. De selectarea şi organizarea expoziţiei s-a ocupat muzeograful Corina Radu, cea care va prezenta, în cadrul vernisajului, exponatele şi istoria acestui viciu. Potrivit cercetătorului ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, pipele care provin din Tulcea fac parte dintr-o expoziţie vernisată sub acelaşi titlu, „Un viciu istoric“, în primăvara acestui an, la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale din Tulcea.

La eveniment va participa primarul municipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, directorul MINA Constanţa, dr. Gabriel Custurea, directorul ICEM Tulcea, dr. Florin Topoleanu, preşedinta Fundaţiei Umanitare, Sociale şi Ştiinţifice „Imsamlîk” Cobadin, Zulfie Seidali, specialişti din cadrul muzeelor menţionate, reprezentanţi ai administraţiei locale şi ai instituţiilor de cultură şi învăţămînt din Mangalia, precum şi turiştii aflaţi pe litoral cu prilejul Festivalului „Callatis”.



12