Val de frig în America de Sud

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Val de frig în America de Sud

Externe 11 Iulie 2007 / 00:00 716 accesări

Temperaturi extrem de scăzute se înregistrează în America de Sud, afectînd mai ales Argentina, în a cărei capitală, Buenos Aires, s-a depus, pentru prima dată din anul 1918, un strat de zăpadă, în timp ce transporturile rutiere şi aeriene din Bolivia au fost perturbate. În Argentina, cel puţin două persoane au murit din cauza frigului.

O furtună de zăpadă, cu o violenţă neobişnuită pentru ultimii 30 de ani, a afectat Mendoza, oraş situat în Anzii Cordilieri, la 1.099 de kilometri la vest de Buenos Aires. Căderile abundente de zăpadă şi rafalele de vînt cu o intensitate de 140 de kilometri pe oră au determinat, luni, închiderea tunelului Christ Redempteur, ce leagă Argentina de Chile şi unde se aflau blocate circa 3.000 de camioane. Ninsori s-au înregistrat, de asemenea, în regiunea de nord-est, mai ales în oraşul La Rioja, pentru prima dată din septembrie 1976. În Bolivia, căderile de ninsoare au paralizat importante căi rutiere şi principalele aeroporturi ale ţării, în special aeroportul internaţional El Alto, ce deserveşte capitala La Paz. Închiderea provizorie a terminalului, unde sute de pasageri au fost blocaţi, l-a împiedicat pe preşedintele bolivian, Evo Morales, să revină în capitală din oraşul Cochabamba, unde se deplasase pentru o reuniune cu conducerea partidului său. Principalele rute care fac legătura între La Paz şi celelalte regiuni ale ţării au fost afectate de zăpada care în anumite locuri atinge 15 centimetri, iar temperaturile au scăzut la minus şapte grade Celsius. În Chile, temperaturile au coborît pînă la minus 18 grade Celsius în centrul ţării, la sfîrştul săptămînii trecute. Şi Uruguay-ul a fost afectat de această masă de aer polar, temperaturile scăzînd la zero grade Celsius.

Acest val de temperaturi scăzute a destabilizat şi sistemul de aprovizionări cu energie electrică. Confruntate cu o cerere sporită de energie, autorităţile au majorat importurile energetice din Brazilia, Paraguay şi Bolivia.



12