Vaticanul cere CNSAS verificarea unor preoți. Unul dintre ei e din Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vaticanul cere CNSAS verificarea unor preoți. Unul dintre ei e din Constanța

Religie 15 Februarie 2019 / 09:21 3214 accesări

Ambasadorul Vaticanului la București, Miguel Maury Buendia, i-a cerut președintelui Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), să verifice dacă șase preoți catolici din România au făcut sau nu poliție politică pentru fosta Securitate comunistă.

În solicitarea trimisă CNSAS, Vaticanul precizează că a primit semnale că cei șase ar fi colaborat cu Securitatea.

Potrivit unor surse consultate de G4Media.ro, Vaticanul a cerut verificarea preoților pe motiv că unii dintre ei sunt luați în calcul pentru ocuparea unor posturi de episcopi.

Solicitarea ambasadorului Vaticanului către CNSAS:

”Sfântul Scaun a primit unele semnalări despre o posibilă colaborare a unor ecleziașticatolici din dieceza de Iași cu Securitatea Statului spre sfârșitul perioadei comuniste.

În vederea clarificării naturii acestor eventuale relații, această Nunțiatură Apostolică ar fi foarte recunoscătoare Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității pentru orice informație utilă oferită cu privire la următorii preoți:

Dâscă Isidor, Paroh și Decan de Bacău

Farcaș Benone, Rector al Institutului ”Sfântul Iosif” din Iași

Fechet Alois, actualmente rezident în Italia

Iacob Ieronim, Paroh de Constanța

Păuleț Iosif, Paroh și Decan de Suceava

Solomon Pavel, actualmente rezident în Austria

Cu mulțumiri anticipate și în așteptarea informațiilor din partea dumneavoastră, profit de ocazie pentru a vă transmite cele mai distinse salutări.”

Solicitarea a fost trimisă de Vatican pe 11 iulie 2018 și înregistrată la CNSAS două zile mai târziu. Până acum nu a fost trimis niciun răspuns din partea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

(sitiripesurse.ro)

Taguri articol


12