Veniți să donați sânge!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nouă colectă mobilă a Centrului de Transfuzii Constanța

Veniți să donați sânge!

Eveniment 13 Noiembrie 2014 / 00:00 449 accesări

Nevoia de sânge din spitale îi determină pe reprezentanții Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanța să organizeze și colecte mobile, în diferite localități din județ, întrucât donatorilor le este greu să ajungă la unitatea din Constanța, de lângă Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) ”Sf. Apostol Andrei”. Astfel, miercuri, 19 noiembrie, între orele 9.00 și 13.30, o nouă acțiune va avea loc în localitatea Corbu. În colaborare cu Primăria din Corbu, CRTS amenajează la căminul cultural un mic punct de colectă. ”Sunt așteptate toate persoanele sănătoase din localitatea Corbu și localitățile învecinate care doresc să îi ajute pe pacienții care au nevoie de tratament transfuzional. Cei care doresc să doneze trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valabil”, a declarat, într-un comunicat, directorul CRTS, dr. Alina Dobrotă.

”SÂNGELE ESTE UN DAR CE NU POATE FI ÎNLOCUIT! ESTE NEVOIE DE MAI MULȚI DONATORI!”, ESTE MESAJUL CRTS CONSTANȚA

CINE POATE DONA SÂNGE Pot dona sânge persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă. ”Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă sau neurologice. Cu două zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice! În ziua donării se recomandă consumul unor alimente sărace în grăsimi și a minimum 500 ml de lichide”, potrivit CRTS.

BENEFICII Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază, la cerere, de: șapte tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă la locul de muncă în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, o zi de scutire în ziua donării în cazul elevilor, studenților și militarilor; decontarea cheltuielilor de transport în comun, în ziua donării, între localitatea de domiciliu/reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge. ”Mulțumim celor care vor contribui la salvarea de vieți omenești”, spune directorul dr. Dobrotă. Precizăm că multe dintre spitalele din România se confruntă cu o lipsă de sânge, cererea fiind tot mai mare, așa că, în acest an, Ministerul Sănătății a demarat, nu demult, o amplă campanie, ocazie cu care au donat nu numai oameni de rând, ci și oameni politici și demnitari.



12