Victorie a separatiştilor în Oseţia de Sud

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Victorie a separatiştilor în Oseţia de Sud

Externe 14 Noiembrie 2006 / 00:00 649 accesări

Aproximativ 55.000 de locuitori ai Oseţiei de Sud au fost chemaţi, duminică, la urne în cadrul unui referendum cu miză dublă, ce s-a desfăşurat în condiţii paşnice. Referendumul s-a desfăşurat pe fondul relaţiilor tensionate dintre Rusia şi Gruzia, după ce autorităţile de la Tbilisi au reţinut la sfîrşitul lunii septembrie patru ofiţeri ruşi acuzaţi de spionaj. Regiunea separatistă, sprijinită de Rusia, s-a pronunţat în favoarea independenţei sale, autorităţile locale înregistrînd o victorie detaşatată întrucît majoritatea locuitorilor s-au pronunţat în favoarea independenţei.

Votul s-a desfăşurat fără incidente în pofida schimbului dur de replici între autorităţile de la Tbilisi şi separatiştii oseţi în cursul zilei de duminică. Cele două părţi s-au acuzat reciproc că urmăresc subminarea referendumului, autorităţile separatiste afirmînd că Gruzia că a mobilizat militari într-unul din sate, iar oficialii de la Tbilisi replicînd că separatiştii au blocat căile de acces pentru a împiedica participarea la vot a populaţiei. Printre alegători s-au numărat şi 20.000 de refugiaţi ce locuiesc în Oseţia de Nord, republică vecină, dar care administrativ face parte din Rusia.

Conştiente de faptul că referendumul nu va fi recunoscut în străinătate, nici măcar în Rusia, "autorităţile" locale au anunţat că scrutinul reprezintă doar prima etapă a eforturilor de obţinere a recunoaşterii independenţei. Terry Davis, secretarul general al Consiliului Europei, a condamnat, luni, referendumul pro-independenţă. Şi Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău a anunţat că se solidarizează cu poziţia Uniunii Europene şi a Statelor Unite privind caracterul anticonstituţional al pretinsului referendum şi a cerut statelor şi organizaţiilor internaţionale să condamne această acţiune. Republica Moldova nu recunoaşte nici alegerile prezidentiale ce au avut loc în regiune, în aceeaşi zi.

Potrivit Ministerului moldovean, conflictele de pe teritoriul Gruziei pot fi soluţionate numai prin intermediul unui dialog constructiv, în baza respectării suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a acestei ţări. Potrivit sursei citate, atît "pseudo-referendumul" care s-a desfăşurat la 17 septembrie 2006 în Transnistria, cît şi "referendumul" nelegitim din Oseţia de Sud sînt acţiuni coordonate, menite să submineze eforturile comunităţii internaţionale de a soluţiona conflictele din spaţiul ex-sovietic.

"Gruzia va continua, fireşte, procesul de implementare a planului nostru de pace prezentat pentru Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, anul trecut şi în cadrul aceluiaşi proces vom face eforturi ca frontierele internaţionale ale ţării să rămînă aceleaşi care au fost recunoscute de comunitatea internaţională", a comentat şeful diplomaţiei gruzine, Ghela Bejuasvili, aflat în vizită la Chişinău.



12