Vine gerul!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vine gerul!

Eveniment 22 Ianuarie 2010 / 00:00 2349 accesări

METEO. Temperaturile din weekend se păstrează în trendul rece de până acum. Vremea se va răci progresiv, ajungând până la minime de minus 25 de grade. Astăzi se vor înregistra între -10 grade la Suceva, Botoşani, Constanţa şi până spre cel mult un grad la Timişoara. Dobrogea va fi ocolită de ninsori, care vor cădea în nordul ţării. Sâmbătă şi duminică, la nivel naţional, temperaturile maxime vor fi cuprinse între -13 şi 2 grade Celsius, iar minimele se vor situa între -25 şi -6 grade Celsius. Cei care vor merge la munte vor avea parte de un weekend plin de zăpadă, cu temperaturi ceva mai mari decât în restul ţării.

TRENURI CU ÎNTÂRZIERI. Circulaţia feroviară este încă afectată de vremea rece şi de faptul că pe câmp zăpada este spulberată şi se depune pe şine. Reprezentanţii Gării CFR spun că majoritatea trenurilor ce sosesc la Constanţa au întârzieri între 15 şi 30 de minute, însă niciun tren nu a fost anulat.

ŞCOLILE ŞI-AU RELUAT CURSURILE. Dacă ieri 16 unităţi de învăţământ din judeţ au fost închise, astăzi doar Şcoala de Arte şi Meserii din localitatea Crucea, Şcoala cu clasele I - VIII din Pecineaga şi Şcoala cu clasele I - IV din satul Vânători mai erau închise.

DRUMURI NAŢIONALE. Se circulă cu greutate pe toate arterele de drum naţional: pe DN2A, pe DN22A; pe DN22; pe DN3C; pe şoseaua de centură a Constanţei, pe şoseaua Mangaliei spre Cumpăna şi pe DN 39 B, C, D, pe carosabil este zăpadă tasată de 3 - 4 centimetri şi se circulă cu dificultate.

DRUMURILE JUDEŢENE. De mai bine de 70 de ore, angajaţii Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) se luptă cu viscolul şi nămeţii de zăpadă de pe drumurile judeţene. “Începând de miercuri noaptea, pe toate drumurile judeţene se circulă în condiţii de iarnă. Am avut porţiuni de drumuri judeţene blocate de sulurile de zăpadă, dar pe care am reuşit să le redăm traficului. În continuare, la nivel judeţean, avem probleme cu viscolul, motiv pentru care utilajele RAJDP patrulează non-stop pe drumurile judeţene”, a declarat directorul RAJDP, Adrian Gâmbuţeanu.

MUNICIPIUL CONSTANŢA. Utilajele Primăriei lucrează nonstop la deblocarea străzilor secundare. Directorul Direcţiei Corp Control din cadrul Primăriei Constanţa, Ionuţ Pripişi, a declarat că procesul de deszăpezire se desfăşoară cu greutate. “Facem încă o dată apel la locuitorii municipiului Constanţa să îşi mute maşinile de pe străzile secundare pentru a permite intrarea utilajelor de deszăpezire. Ieri am fost nevoiţi să deblocăm o stradă cu lopeţile pentru că maşinile parcate aiurea nu permitau accesul maşinilor cu lamă. De asemenea, rugăm locuitorii oraşului să nu mai arunce zăpada pe şosea, pentru că îngreunează traficul”, a declarat Ionuţ Pripişi.

„VICTIMELE” ZĂPEZII. Zeci de persoane au ajuns în aceste zile la Unitatea de Primire a Urgenţelor, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa cu mâinile şi picioarele rupte, după ce au alunecat şi au căzut pe gheaţă. Dacă în urmă cu două zile 55 de persoane s-au ales cu diferite luxaţii şi chiar fracturi, ieri alte 43 de persoane au ajuns la spital cu aceleaşi probleme. Tot din cauza zăpezii, autosanitarele Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Constanţa au întâmpinat dificultăţi atunci când s-au deplasat la cazuri, timpul de parcurgere a distanţelor, mai ales pentru solicitările din mediul rural fiind prelungit. Astfel că au existat situaţii când gravidele au adus pe lume bebeluşi fie acasă, asistate de cadrele medicale din localitate, fie în ambulanţe. Este şi cazul a două tinere din Credinţa şi Coslugea.

RECOMANDĂRI. În această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, medicii recomandă populaţiei să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig. În cazul în care este necesară deplasarea, se recomandă folosirea de mijloace de protectie adecvate, respectiv căciuli, mănuşi etc. “Trebuie să consume alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume, dar şi să evite consumul de băuturi alcoolice”, spune purtătorul de cuvânt al SCJU, dr. Florian Stoian. De asemenea, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor, să se evite situaţiile în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător. “Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute”, a mai adăugat dr. Stoian.



12