Violenţele din Africa de Sud împotriva imigranţilor se extind

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Violenţele din Africa de Sud împotriva imigranţilor se extind

Externe 24 Mai 2008 / 00:00 665 accesări

Violenţele împotriva imigranţilor s-au răspîndit în al doilea mare oraş din Africa de Sud, Cape Town, unde atacurile i-au vizat pe cetăţenii din Somalia şi Zimbabwe, ale căror case şi magazine au fost jefuite. Sute de imigranţi africani au fost evacuaţi în timpul nopţii de joi spre vineri dintr-o tabără din apropierea oraşului Cape Town, centrul industriei turistice a Africii de Sud. Magazinele somalezilor au fost de asemenea prădate şi în oraşul Knysna, o staţiune de pe coasta sud-vestică. “Nu cunoaştem numărul exact al magazinelor jefuite şi arse, dar sînt foarte multe”, a declarat Billy Jones din cadrul polţiei din Western Cape, care a precizat că un somalez a decedat, dar nu se ştie dacă moartea sa are legătură cu violenţele.

Cel puţin 42 de persoane au fost ucise şi peste 25.000 alungate din locuinţe în cele 12 zile de atacuri ale mulţimii care acuză imigranţii africani că le-au ocupat locurile de muncă şi încurajează infracţionalitatea. Peste 500 de persoane au fost arestate. Revoltele au început în regiunile din jurul oraşului Johannesburg, dar s-au răspîndit către alte provincii. Autorităţile au declarat că un bărbat din Malawi a fost împuşcat în Durban, în noaptea de joi spre vineri şi alţi trei străini au fost înjunghiaţi în atacuri separate în provincia Nord-Vest. Poliţia se aşteaptă la mai multe atacuri la sfîrşitul săptămînii şi a declarat că va cere ajutor suplimentar din partea armatei, dacă va fi necesar. Militarii s-au alăturat poliţiei în operaţiunile din zona oraşului Johannesburg. Preşedintele Thabo Mbeki a aprobat intervenţia armatei pentru calmarea revoltelor care ameninţă stabilitatea celei mai puternice economii africane, moneda sud-africană depreciindu-se simţitor la începutul săptămînii. Violenţele survin pe fondul crizei provocate de reformele economice ale lui Mbeki în favoarea mediului de afaceri. Creşterea preţurilor la alimente şi carburanţi a contribuit la intensificarea tensiunilor între cetăţenii ţării şi imigranţi pînă la izbucnirea conflictului, iar iolenţele au afectat şi mediul de afaceri. Oficialii din domeniul turismului, ramură importantă a economiei africane, se tem că turiştii străini vor evita regiunea. Mai multe Guverne occidentale au lansat avertismente cu privire la călătoriile în Africa de Sud, iar companiile de turism anunţă tot mai multe anulări ale rezervărilor.

Africa de Sud a atras milioane de imigranţi africani cu perspectiva locurilor de muncă într-o economie în plină dezvoltare şi cu politici imigraţioniste şi de acordare de azil considerate printre cele mai liberale din lume, reputaţie care acum începe să pălească. Oficialii mozambicani au declarat că circa 13.000 de emigranţi împreună cu famiile lor au părăsit Africa de Sud de la izbucnirea violenţelor, aşteptîndu-se ca numărul acestora să crească în zilele următoare. Liderul opoziţiei din Zimbabwe, Morgan Tsvangirai, a declarat că Mişicarea pentru Schimbare Democratică va contribui la organizarea transportului refugiaţilor care vor să se întoarcă în Zimbabwe, stat aflat într-o puternică criză economică. În Africa de Sud, numărul zimbabwenilor este estimat la trei milioane, cea mai mare comunitate dintr-un total de cinci milioane de imigranţi, populaţia totală a ţării find de 50 de milioane de locuitori.

Taguri articol


12