Virgil Ardelean, considerat ”victimă colaterală” în scandalul Hayssam

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În ciuda înfierărilor lui Băsescu

Virgil Ardelean, considerat ”victimă colaterală” în scandalul Hayssam

Politică 27 Iulie 2006 / 00:00 1005 accesări

Fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie a Internă (DGIPI) din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Virgil Ardelean, a fost audiat ieri de către Comisia pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională a Senatului, cu privire la motivele demisiei sale. Înainte de a intra la audieri, Ardelean a declarat: „N-am nici o emoţie în ceea ce priveşte audierea care urmează”. Virgil Ardelean a demisionat, pe 20 iulie, din funcţia de director DGIPI, ca urmare a situaţiei create după eliberarea din arest a omului de afaceri Omar Hayssam. Fostul şef al DGIPI a precizat ieri că el a cerut să fie eliberat din funcţie, după ce Omar Hayssam nu se prezentase în faţa instanţei şi nu fusese găsit nici la domiciliu. „Demisia mea, de fapt schimbarea din funcţia pe care o deţin acum, am cerut-o prima dată în faţa ministrului de Interne, Vasile Blaga, în data de 20 iulie, după-amiaza, deoarece, cu o zi înainte, Hayssam trebuia să se prezinte în faţa instanţei de judecată, iar Poliţia a constatat că n-a fost găsit la domiciliu”, a precizat Ardelean după audierea în Comisia senatorială de apărare. El s-a arătat revoltat de problemele din sistem, atît în ceea ce priveşte „disfuncţiile legislative”, cît şi „cele instituţionale” şi a spus că se retrage pentru că nu vrea ca unitatea pe care o conduce să devină „coşul în care îşi depun neputinţa profesională alte instituţii”. Ex-directorul DGIPI a adăugat că „DGIPI nu poate fi coşul în care îşi depun neputinţa profesională alte instituţii sau îşi valorifică capacitatea de redirecţionare a propriilor responsabilităţi. Vreau să produc un semnal foarte puternic în ceea ce priveşte necesitatea reglementării instituţiilor care au atribuţiuni în domeniul securităţii naţionale. Trebuie să avem legi foarte clare pentru ofiţerii de informaţii”.

„DGIPI a acţionat legal”

Vicepreşedintele Comisiei de apărare şi siguranţă naţională din Senat, Norica Nicolai (PNL) a apreciat, ieri, la finalul audierii lui Virgil Ardelean, că „DGIPI a acţionat legal”, informînd instituţiile abilitate cu privire la suspiciunea de părăsire a României de către Omar Hayssam. Potrivit senatorului liberal, audierea a avut loc pentru că, în opinia membrilor comisiei, "demisiile celor trei şefi de servicii de informaţii din România au produs o reală criză în sistemul de securitate naţională”. Nicolai a menţionat că unitatea condusă de Ardelean a acţional legal, fără a exista suspiciuni cu privire la depăşirea atribuţiilor. Parlamentarul liberal a anunţat că se va întocmi un raport al audierii, iar astăzi, în Biroul Permanent al Senatului, se vor propune o serie de concluzii, urmînd ca deciziile cu privire la o eventuală comisie de anchetă să fie luate în cadrul procedural.

La rîndul lui, vicepreşedintele Senatului, Corneliu Vadim Tudor, a precizat că încă îl consideră pe Ardelean şeful DGIPI, la fel cum îi consideră în funcţii şi pe Radu Timofte (SRI) şi Gheorghe Fulga (SIE). „Cred că, în acest caz, avem de-a face cu un abuz incalificabil al lui Traian Băsescu. În toate ţările civilizate şi democratice, demisia unui şef de serviciu secret provoacă un cutremur. Ce să mai zic de demisia forţată a şefilor a trei servicii secrete?”, a aprecizat liderul PRM. El a opinat că, dintre toţi demisionarii de săptămîna trecută, Ardelean „este cel mai puţin vinovat” în cazul Hayssam. Mai mult, liderul PRM a îndreptat un deget acuzator către miniştrii Justiţiei şi Administraţiei, care, în opinia lui, ar trebui să fie demişi

„Cererea de schimbare din funcţie a directorului DGIPI este neconvingătoare”

Vicepreşedintele Comisiei pentru apărare din Camera Deputaţilor, Marian Săniuţă (PSD) a declarat la finalul audierii din Senat a lui Virgil Ardelean, la care a fost invitat, că demisia acestuia din fruntea DGIPI se doreşte a fi “un semnal de alarmă” în domeniul siguranţei naţionale. “Această audiere a scos la iveală faptul că, la cîteva luni înainte de aderarea Romîniei la UE, avem probleme în sectorul justiţiei, avem probleme în ceea ce priveşte reacţia autorităţilor în cazuri de terorism şi, pe de altă parte, a scos la iveală disfuncţii majore în ceea ce priveşte colaborarea inter-instituţională, dar şi disfuncţii în domeniul legislativ”, a precizat parlamentarul social-democrat. „Cererea de schimbare din funcţie a directorului DGIPI este neconvingătoare pentru mine, atîta timp cît Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă şi-a făcut datoria. N-am să fiu de acord ca Virgil Ardelean să intre în rîndul chestorilor obosiţi. Nu cred că dînsul merită această sintagmă”, a conchis Marian Săniuţă.



12