Virus gripal mutant, adus pe lume de automedicație?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nu s-a vaccinat Alt deces de gripă în România

Virus gripal mutant, adus pe lume de automedicație?

Eveniment 13 Februarie 2015 / 00:00 5357 accesări

Se știe prea bine că automedicația nu face altceva decât să dăuneze grav... sănătății! Un exemplu elocvent este cel din acest sezon rece, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, dr. Loti Popescu, neexcluzând posibilitatea ca automedicația să fie principalul vinovat în mutația virusului gripal din sezonul 2014 - 2015. Și nu este singurul medic care susține acest lucru. ”Avem de-a face cu manifestări ale bolii mai accentuate, care durează mai mult, peste șapte zile, tuse care trece greu sau apar dureri în gât, de asemenea care durează”, a precizat medicul. Sunt doar câteva manifestări ale virusului gripal ce a suferit mutații. În unele cazuri, spun medicii, apar febră mare, dar și dureri musculare. Medicii au constatat că boala trece mult mai greu, chiar și după administrarea unui tratament mai agresiv. ”Important este ca populația să nu-și mai administreze singură tratamentul. Trebuie să meargă la medicul de familie sau la cel specialist”, a spus medicul. Automedicația este, din păcate, încurajată chiar de farmaciști. Dintr-o singură încercare, un pacient din Constanța a reușit să convingă un farmacist să-i dea antibiotic, deși nu avea rețetă medicală, o obligativitate în acest sens de ceva timp. ”Vreau să mă ajutați, vă rog. Nu-mi mai trece gâtul de câteva zile. Cred că am puroi, am făcut și febră aseară. Vreau un antibiotic, pe care mi-l recomandați dvs., nu vreau ceva anume”, de atât a fost nevoie pentru ca farmacistul să-i dea antibiotic bolnavului constănțean. Este adevărat că acesta i-a atras atenția clientului că, în mod normal, ar fi trebuit să aibă o rețetă medicală, de altfel obligatorie.

            EVITAȚI COLECTIVITĂȚILE! Dacă v-ați îmbolnăvit, medicii vă sfătuiesc să nu mergeți în colectivități. ”Părinții nu trebuie sub nicio formă să-și trimită copiii la școală sau grădiniță dacă sunt bolnavi. Este o condiție esențială”, a spus dr. Popescu.

            ALTE 13 CAZURI DE GRIPĂ LA CONSTANȚA În săptămâna 2 - 8 februarie 2015, la Constanța au fost semnalate alte 13 cazuri de gripă, astfel că numărul persoanelor diagnosticate a ajuns la 54. Suntem pe locul 2 în țară, după București, în ceea ce privește numărul cazurilor de gripă. De altfel, București și Constanța sunt orașele cu cele mai numeroase cazuri de gripă tip B. ”Activitatea gripală evoluează cu intensitate medie, în focare locale (Iași, Constanța și București) și cu cazuri sporadice în unele județe, morbiditatea prin infecții respiratorii acute fiind mai crescută decât în săptămâna precedentă și depășind intervalul așteptat”, potrivit unei informări a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Precizăm, de asemenea, că în săptămâna menționată, la nivel național, au fost înregistrate 31 cazuri de infecții respiratorii acute severe, cu opt mai multe față de săptămâna precedentă și cu 11 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului precedent. CNSCBT a anunțat că a fost înregistrat un alt deces cauzat de gripă (A/H1), un tânăr de 23 ani, din județul Suceava, nevaccinat antigripal, dar având condiții medicale preexistente.

Taguri articol


12