„Vis de copil“, dans al culorii cu apa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vernisaj la Biblioteca Judeţeană

„Vis de copil“, dans al culorii cu apa

Cultură 01 Iulie 2013 / 00:00 489 accesări

Biblioteca Judeţeană „I. N. Roman” a găzduit, vineri după-amiază, vernisajul expoziţiei „Vis de copil”, cu picturi în tehnică Ebru, realizate de elevii şcolilor partenere în cadrul proiectului finanţat de Administraţia Fondului Naţional Cultural „Interferenţe culturale dobrogene româno-turce”. Evenimentul a fost organizat de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), împreună cu Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR).

Inedita expoziţie urmăreşte îmbinarea tradiţiei Ebru cu viziunea modernă a generaţiei tinere, promovând un dialog intercultural între cele două comunităţii istorice din Dobrogea. În cadrul vernisajului a avut loc şi un workshop realizat de elevi, sub îndrumarea prof. Serin Turkoglu, coordonatoarea acestui atelier de creaţie. Elevii care au deprins tainele „picturii pe apă” de la preşedintele Comisiei de Cultură a UDTR, profesoara Serin Turkoglu, învaţă la cele trei şcoli gimnaziale constănţene implicate în program: nr. 10 „Mihail Koiciu”. nr. 3 „Ciprian Porumbescu” şi „Spectrum”.

Printre cei care au participat la eveniment s-a numărat şi directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea, manager de proiect.

DIALOG INTERCULTURAL PURTAT DE CEI MICI „Expoziţia, intitulată sugestiv „Vis de copil”, cuprinde creaţii ale elevilor de la cele trei şcoli partenere. Pentru o mai mare deschidere a proiectului „Interferenţe culturale dobrogene româno-turce”, am organizat atelierul de picturi Ebru, coordonat de prof. Serin Turkoglu de la UDTR, şi iată că, în decurs de o lună, copiii au realizat 30 de picturi în această tehnică străveche. Sperăm că atelierele le vom putea relua în septembrie - octombrie, odată cu începerea noului an şcolar, deoarece copiii s-au arătat deosebit de interesaţi şi nu numai copiii, ci şi părinţii. Proiectul va mai susţine un colocviu internaţional ce va fi găzduit de MINAC şi în urma căruia va fi publicat un temeinic volum de studii ştiinţifice. În final, prin octombrie, vom organiza o manifestare culturală din care nu vor lipsi cântecele şi dansurile tradiţionale româneşti şi turceşti” a declarat iniţiatoarea proiectului, muzeograful Delia Cornea. Aceasta a mai adăugat că picturile vor fi găzduite de către Biblioteca „I.N. Roman”, urmând să fie expuse, periodic, la cele trei şcoli participante.

TINERII, ÎNDREPTAŢI CĂTRE ARTĂ „Eu pictez în arta Ebru de şase ani, deci pentru mine este o relaxare, un hobby. E un mod de a ieşi din cotidian şi m-am gândit că ar fi plăcut să-i învăţ şi pe elevii mei. Aceştia au fost fascinaţi, aşa că am făcut acest parteneriat cu cele trei şcoli. Principalul scop este acela de a-i îndepărta puţin de calculator şi televizor şi să-i atragem puţin către artă, deoarece acest lucru te înnobilează. În această zi de vacanţă au venit peste 20 de elevi”, a precizat prof. Serin Turkoglu.

Aceasta a mai explicat: „Arta Ebru este o tehnică de pictură veche de peste 500 de ani, primele lucrări datând din 1463. Este o artă de împodobire a hârtiei practicată la curtea sultanilor. Această tehnică de pictură nu necesită talent, ci, pur şi simplu, o dragoste faţă de natură, de culori. Oricât de iscusit ar fi pictorul Ebru, niciodată el nu poate face două picturi la fel. De aceea, este un dans al culorii cu apa. Măiestria pictorului constă în prepararea acestor culori. Este ceva nou pentru copii, chiar dacă arta este veche de 500 de ani. Aceştia au fost încântaţi şi sperăm să mai organizăm astfel de evenimente”.



12