Vitamina D, recomandată de medici în această perioadă, dar se recomandă prudență în administrarea sa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vitamina D, recomandată de medici în această perioadă, dar se recomandă prudență în administrarea sa

Sănătate 22 Noiembrie 2020 / 08:29 1358 accesări

Zilele cu vreme mohorâtă ne pun la încercare și starea, și sănătatea dacă nu reușim să-i asigurăm organismului doza necesară de vitamina D.
Oboseala, slăbiciunea musculară sau depresia sunt doar câteva dintre semnele și simptomele care ne indică lipsa vitaminei D.

Ce este Vitamina D

Vitamina D, numită vitamina soarelui, deoarece corpul o produce după expunerea la soare, este cunoscută de mult timp pentru căajutăla formarea oaselor puternice prin creșterea absorbției de calciu și fosfor, fiind indispensabilă în procesul de creștere.

Rolul vitaminei D în organism

Rolul major al vitaminei D este de a mentine nivelurile normale de calciu si fosfor din sange. Vitamina D ajuta organismul sa absoarba calciul, care formeaza si mentine oasele puternice. Poate avea un rol important si in mentinerea functiei musculare si in intarirea sistemului imunitar.

Obținerea unei cantități suficiente de vitamina D este importantă pentru creșterea și dezvoltarea normală a oaselor și dinților, precum și pentru o rezistență îmbunătățită împotriva anumitor boli.

Suplimentele cu vitamina D sunt recomandate în sezonul rece, însă doar în doza prescrisă de medic, după analize amănunțite.

Lipsa luminii soarelui ne poate face să ne simțim mai triști sau chiar melancolici, spun psihologii. Există soluții pentru a ieși din această stare, chiar dacă pandemia ne obligă să stăm mai mult în casă.

Beneficiile vitaminei D

  • Contribuie la buna functionare a tiroidei, paratiroidei si hipofizei
  • Asigura o functie neuromusculara normala
  • Are rol in reglarea ritmului cardiac
  • Poate reduce riscul de dezvoltare a anumitor infecții (gripă)
  • Stimuleaza activitatea sistemului imunitar
  • Contribuie la prevenirea unor boli autoimune ca: artrita reumatoida, scleroza in placi si bolile inflamatorii intestinale.

ATENȚIE: In ultimii ani, vitamina D a fost intens promovata ca fiind o vitamina minune, deoarece ofera protectie impotriva unor forme de cancer (cancer de san, cancer de colon, cancer de prostata), impotriva infarctului, bolii Alzheimer, dar si impotriva anumitor afectiuni cronice, precum diabetul si hipertensiunea. Toate aceste beneficii nu sunt, insa, clar dovedite, considera expertii de la Harvard, care recomanda prudenta in administrarea suplimentelor de vitamina D, pentru prevenirea acestor boli. Exista studii care sugereaza rolul benefic al vitaminei D impotriva acestor afectiuni, insa rezultatele lor sunt fie preliminarii, fie contestate.

Dr. Manson a fost coordonatorul unui studiu amplu referitor la Vitamina D și Omega-3, studiu la care au participat peste 25.000 de participanți. Studiul a relevat faptul că, cei care au luat suplimente de vitamina D, nu au avut o incidență mai mică de atac de cord, accident vascular cerebral (AVC) sau cancer. Cu toate acestea, printre persoanele care au dezvoltat ulterior cancer, cei care au luat suplimente de vitamina D timp de cel puțin doi ani au avut o incindență de mortalitate cu 25% mai redusă (comparativ cu cei cărora nu li s-a administrat nimic, sau doar un placebo).

Taguri articol


12