Volum dedicat operaţiunilor militare din cel de-al II-lea Război Mondial

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Volum dedicat operaţiunilor militare din cel de-al II-lea Război Mondial

Cultură 05 Martie 2008 / 00:00 1857 accesări

Sala Senatului din cadrul Universităţii „Ovidius” a fost, ieri, gazda unei lansări editoriale de excepţie. Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, laureat al premiului Academiei Române, în 2007, a lansat cel de-al II-lea volum „Din istoria secolului XX. Principalele teatre de operaţii militare”, lucrare dedicată perioadei 1939-1940. Cartea cuprinde 12 capitole şi descrie, pe parcursul a aprox. 400 de pagini, principalele teatre de acţiuni din timpul celui de-al II-lea Război Mondial. Despre structura şi conţinutul acestei lucrări au vorbit cîţiva dintre invitaţii profesorului şi scriitorului Valentin Ciorbea, printre care directorul Muzeului Marinei Române, căpitan-comandor dr. Olimpiu Glodarenco, decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, prof. univ. dr. Marian Cojoc, lect. univ. dr. Mariana Cojoc. De asemenea, la eveniment au fost prezenţi numeroşi studenţi, colegi şi prieteni ai autorului.

„Mi-a ghidat paşii, mi-a fost îndrumător de licenţă, referent oficial la doctorat. Prin puterea sa de muncă, Valentin Ciorbea a mai elaborat o carte, printre multe altele. Valentin Ciorbea este unul dintre puţinii autori care tratează istoria Marinei Române şi mă refer la navigaţie, porturi şi transporturi maritime. Volumul de faţă iese din tiparele lui obişnuite. De remarcat este faptul că, prin această lucrare, domnul profesor a realizat o sinteză. Al doilea Război Mondial este un fenomen social, a avut conotaţii economice, politice şi psihologice, un lucru foarte greu de tratat, însă el a reuşit să scoată în evidenţă principalele probleme care au avut loc pe teatrele de acţiune”, a spus directorul Muzeului Marinei Române, Olimpiu Glodarenco. Potrivit autorului, cartea se adresează în mod deosebit studenţilor, dar şi tuturor celor interesaţi de acest domeniu.

Printre cei care au mai luat cuvîntul s-a numărat şi lect. univ. dr. Mariana Cojoc, care, de altfel, a fost şi studenta autorului. „Valentin Ciorbea mi-a fost profesor, de aceea îmi este şi foarte greu să vorbesc despre carte. Lucrarea de faţă se doreşte a fi un instrument util pentru studenţi. Valentin Ciorbea este unul dintre profesorii care au studiat o cantitate informaţională imensă. Sîntem în faţa unui proiect care vine în întîmpinarea studenţilor”, a declarat Mariana Cojoc.

Valentin Ciorbea a dorit să menţioneze că, la realizarea lucrării, au contribuit şi studenţi ai Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, iar la traducerea cîtorva documente incluse în volum a participat şi Nicoleta Stanca, cadru universitar la Facultatea de Litere. „Cel de-al II-lea Război Mondial este de neegalat în istoria lumii. Este cel mai mare război pe care l-a cunoscut omenirea, ca impact şi consecinţe extraordinare. Trăim încă, din păcate, în siajul acestui eveniment. Ceea ce m-a ghidat în tot acest timp este faptul că m-am gîndit la studenţii şi tinerii profesori, care pot găsi în această carte o informaţie de bază. Bibliografia se ridică la milioane de trimiteri, sînt institute specializate, reviste, sînt încă milioane de documente necercetate, inclusiv în România”, a declarat Valentin Ciorbea.

Autorul a mai adăugat că vor urma şi alte cărţi. „Cel de-al III-lea volum îl voi dedica Diplomaţiei Războiului, în care voi aborda relaţiile aşa cum au fost ele, voi prezenta documentele esenţiale. Vor exista, probabil, şi volumele IV, V, VI, care vor acoperi perioada postbelică”, a concluzionat profesorul.



12