Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale, la Bibliotecă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale, la Bibliotecă

Cultură 26 Aprilie 2016 / 13:56 673 accesări

Anul acesta, afișul oficial al manifestării constă într-o reinterpretare inedită a unei capodopere a artei universale, „Gioconda” / „Mona Lisa”, de Leonardo da Vinci

Anul acesta, afișul oficial al manifestării constă într-o reinterpretare inedită a unei capodopere a artei universale, „Gioconda” / „Mona Lisa”, de Leonardo da Vinci

După ce pe 23 aprilie s-au celebrat, în întreaga lume, Ziua Drepturilor de Autor, precum și Ziua Cărții, pe 26 aprilie, comunitatea internațională marchează o nouă sărbătoare: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. Evenimentul este celebrat, la fel ca în anii precedenți, și la Biblioteca Județeană Constanța (BJC) „Ioan N. Roman”, instituția de cultură având și un punct de informare OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci).

„Biblioteca Judeţeană vă invită să vă spuneţi punctul de vedere referitor la proprietatea intelectuală şi impactul acesteia asupra culturii pe pagina de Facebook a bibliotecii (www.biblioteca.ct.ro) sau pe pagina WIPO (www.facebook.com/worldipday)”, a spus responsabilul OSIM, ing. Carmen Buștiuc, de la BJC.

„Din anul 2000, statele membre WIPO (n.r. - World Intellectual Propriety Organization; Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale) au stabilit ca în ziua de 26 aprilie să aibă loc manifestări în întreaga lume pentru ca populaţia globului să conştientizeze importanţa proprietăţii intelectuale în lumea în care trăim. Proprietatea intelectuală contribuie la înflorirea muzicii, artelor, dar şi pentru dezvoltarea inovaţiilor tehnologice ce ajută la progres”, a precizat ing. Carmen Buștiuc.

VIITORUL CULTURII ÎN CONTEXTUL EREI DIGITALE

Tema din acest an a Zilei Proprietății Intelectuale este „Creativitatea digitală: reinventarea culturii”. „În 2016 explorăm viitorul culturii în contextul erei digitale: cum o creăm, cum o accesăm, cum o finanţăm. O atenţie deosebită se acordă modului în care un sistem flexibil de proprietate intelectuală poate ajuta în garantarea faptului că artiştii şi companiile creatoare sunt plătiţi aşa cum trebuie, astfel încât să poată continua să creeze”, a subliniat responsabilul OSIM de la Constanța.

Anul acesta, afișul oficial al manifestării redă, sub motto-ul „Creativitatea digitală: reinventarea culturii”, o reinterpretare inedită a unei capodopere a artei universale, „Gioconda” / „Mona Lisa”, de Leonardo da Vinci.

În avanpremiera evenimentului din 26 aprilie, în săptămâna „Școala altfel”, elevii clasei a II-a de la Școala Generală nr. 10 „Mihail Koiciu” din Constanța au primit informații despre proprietatea intelectuală și despre modul în care ei o pot proteja. „Au primit postere, semne de carte, reviste cu benzi desenate editate de OSIM și WIPO, toate conținând informații despre proprietatea industrială (brevete și mărci), parte a proprietății intelectuale”, a precizat ing. Carmen Buștiuc.

Citește și:

„Vom marca în mod special cei 85 de ani de existenţă a Bibliotecii constănţene”

Ziua Cărții, celebrată la Constanța

Pe urmele vikingilor, într-o expediție de cucerire de noi... informații

Principesa Maria, în vizită la Constanța!

Ovidiu Dunăreanu a purtat cititorii spre „Lumina îndepărtată a fluviului“

„Ucenicul cel isteț“ a adus... păpușile la Bibliotecă

Umbre și păpuși la Bibliotecă, de Ziua Teatrului



12