Ziua Mondială HIV/SIDA, celebrare şi îngrijorare!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ziua Mondială HIV/SIDA, celebrare şi îngrijorare!

Eveniment 03 Decembrie 2008 / 00:00 696 accesări

Ziua Mondială de Luptă anti SIDA a fost marcată ieri la Constanţa, în centrul oraşului desfăşurîndu-se o serie de acţiuni. Reprezentanţii Fundaţiei „Alături de Voi”, cu ajutorul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi a mai multor licee, au realizat o fundă din elevi şi tineri îmbrăcaţi în roşu şi 200 de lumînări personalizate cu mesajul campaniei. De asemenea, au avut loc momente de comemorare a persoanelor decedate de SIDA.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), testarea anuală de HIV/SIDA a tuturor persoanelor de peste 15 ani, urmată de tratament imediat pentru cei diagnosticaţi, ar putea reduce numărul persoanelor seropozitive cu 95%. Diagnosticarea, într-un stadiu incipient al bolii şi tratamentul imediat cu medicamente antiretrovirale va duce, potrivit cercetătorilor, la scăderea ratei de incidenţă HIV/SIDA de la 20 la mie, la doar unul la mie, în cel mult zece ani. În România, sînt înregistrate peste 11.000 de cazuri, din care peste 8.000 sînt tineri, potrivit Compartimentului pentru Monitorizare şi Evaluare a infecţiei HIV/SIDA în România din Institutul “Matei Balş”. Datele Comisiei Europene arată că peste două milioane de persoane din toată lumea mor în fiecare an din cauza virusului HIV. În Europa, peste 700.000 de persoane sînt infectate cu HIV/SIDA, iar anual sînt raportate 30.000 de noi infectări. La nivel mondial, există 33,2 milioane de persoane care trăiesc cu HIV/SIDA, dintre care peste 420.000 de copii au fost infectaţi doar în cursul anului 2007. Preşedintele Fundaţiei “Alături de Voi” România, Angela Achiţei, a declarat că trebuie înţeles că, a fi solidari înseamnă respectarea confidenţialităţii, respectarea legii, respectarea drepturilor fundamentale ale omului. “Persoanele infectate cu HIV au nevoie de locuri de muncă, au nevoie de acces la educaţie, au nevoie de asistenţă medicală, au nevoie de o viaţă normală, demnă. Fundaţia „Alături de Voi” România încearcă să le îmbunătăţească viaţa dar, ca să reuşim pe deplin, avem nevoie de suportul dumneavoastră, de implicare continuă”, a mai declarat Angela Achiţei.

Epidemia şi-a triplat dimensiunea

La rîndul său, directorul executiv al Programului Naţiunilor Unite HIV/SIDA (UNAIDS), dr. Peter Piot, susţine că marcarea Zilei Mondiale HIV/SIDA este atît un prilej de celebrare, cît şi de îngrijorare. “Celebrare pentru că, în sfîrşit, mai puţini oameni sînt infectaţi HIV şi mai puţini mor din cauza SIDA”, spune directorul. În mesajul său, dr. Piot susţine că, în ultimii cinci ani, aproape patru milioane de oameni în ţările în curs de dezvoltare au primit medicamentele salvatoare de viaţă, medicamente ce nu existau în urmă cu 20 de ani, cînd s-a celebrat prima oară Ziua Mondială HIV/SIDA. În acelaşi timp, programele de prevenire HIV au început să producă efecte şi tot mai puţini oameni s-au infectat. “Unele ţări au pornit programe îndrăzneţe pentru a stopa transmiterea în rîndul utilizatorilor de droguri injectabile, a homosexualilor, persoanelor care practică sexul comercial, imigranţilor şi altor grupuri marginalizate. Dar încă mai rămîn de mişcat destui munţi. Să nu uităm că SIDA nu a dispărut nicăieri. De Ziua Mondială SIDA 2008 sînt tot atîtea motive de îngrijorare cît de celebrare”, este de părere directorul executiv UNAIDS. El crede că mai întîi trebuie găsite soluţii pentru a continua tot ce a fost început, pentru a menţine ritmul într-un moment de criză economică şi financiară majoră. “În al doilea rînd, pentru că ceea ce facem nu este îndeajuns nici pentru tratament, şi nici pentru prevenire. În al treilea rînd, pentru că este tot mai evident că SIDA este aici pentru multă vreme şi necesită răspuns adecvat pentru tot atîta vreme, inclusiv în domeniul acţiunilor menite să asigure respectarea drepturilor omului, eliminarea inegalităţilor de gen şi întîlnirea sistemelor de sănătate şi sociale”, mai spune dr. Piot. Cu 20 de ani în urmă, circa 10 milioane de persoane trăiau cu HIV/SIDA. De atunci epidemia şi-a triplat dimensiunea, şi este încă în creştere. Oficialul susţine că, la fiecare doi pacienţi care primesc medicamente, în prezent, sînt înregistraţi alţi cinci bolnavi care se infectează. “Deci în loc să se reducă, numărul celor care necesită tratament creşte în permanenţă. De aceea este nevoie mai mult ca oricînd de noi şi diverse coaliţii minunate care să fie gata să răspundă epidemiei”, a mai declarat dr. Piot, la sfîrşitul mandatului de director executiv al UNAIDS.

România, cu cele mai multe noi cazuri de SIDA din Europa Centrală

Peste 500 de cazuri noi de SIDA au fost raportate, în 2007, în 15 ţări din Europa Centrală, cea mai mare rată fiind înregistrată de România, cu 261 de cazuri, însă în privinţa numărului de noi infectări cu HIV, România are una dinte cele mai mici rate din ţările UE, potrivit unui raport european. Rata de îmbolnăviri raportată de România în 2007 a fost de 12 cazuri de SIDA la un milion de locuitori (261 de cazuri), în timp ce în restul ţărilor ratele au fost în jur de cinci la un milion de locuitori. În ţara noastră, în perioada 2003-2007 s-au infectat cu HIV, în urma relaţiilor homosexuale, 44 de persoane. De asemenea, în aceeaşi perioadă, 11 persoane au fost raportate cu infecţie HIV în urma injectării de droguri. În aceeaşi perioadă, au fost 606 raportări de infectări în urma relaţiilor heterosexuale. Totodată, au fost raportate 51 de noi cazuri de transmitere a virusului HIV de la mamă la copil. În perioada 2003-2007, în România au murit 1.019 persoane bolnave de SIDA, în timp ce în 2007 au fost 163 de decese, ţara noastră fiind printre statele care raportează unul dintre cele mai mari numere de persoane cu SIDA decedate.

În mesajul său, secretarul general ONU arată că SIDA nu va ceda curînd şi că oamenii încă se infectează cu HIV mai repede decît pot fi trataţi. Oficialul spune că SIDA este încă una din cele mai frecvente zece cauze ale morţii şi este cel mai mare ucigaş în Africa. “Trebuie să oprim discriminarea şi stigmatizarea care, încă, împiedică foarte mulţi oameni să înveţe cum să prevină infecţia cu virusul HIV şi cum să se trateze. Nevoia de a conduce, de a împuternici şi de a ne îndeplini promisiunea legată de SIDA este mai reală şi mai urgentă ca niciodată”, a mai declarat oficialul.



12