”Criza imigranţilor va dura”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”Criza imigranţilor va dura”

26 August 2015 / 00:00 886 accesări

”Criza excepţională a imigranţilor cu care se confruntă Europa va dura”, au avertizat președintele francez, François Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel, care şi-au îndemnat, luni, partenerii europeni să aplice deciziile adoptate pentru a face faţă afluxului de refugiaţi. Într-o declaraţie comună, la Berlin, cancelarul german a cerut deschiderea până la sfârşitul anului a unor centre de primire în Italia şi în Grecia, care să preia imigranţii pentru a-i tria pe cei eligibili pentru azil. ”Gestionarea acestui aflux de sute de mii de persoane către coastele Mediteranei este o responsabilitate care nu poate fi lăsată unei singure ţări, ci care priveşte întreaga Europă”, a subliniat François Hollande. ”În Europa, povara trebuie repartizată echitabil, ceea ce nu este cazul la ora actuală”, a remarcat, la rândul ei, Angela Merkel, a cărei ţară se aşteaptă să primească, anul acesta, aproximativ 800.000 de solicitanţi de azil.

Guvernele ţărilor UE au respins, în iunie, o propunere a preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker, care stabilea cote obligatorii pentru primirea a zeci de mii de imigranţi care s-au refugiat în Grecia şi Italia. În schimb, ele s-au pus de acord asupra unui sistem de repartizare voluntară, limitându-se la un total de 60.000 de oameni. Subiectul s-a înrăutăţit vara aceasta, odată cu sosirea unui număr-record de 50.000 de imigranţi în Grecia, pe mare, numai în iulie, venind dinspre Turcia. Peste 5.000 de imigranţi au intrat în Serbia, urmându-şi drumul către Europa de Vest, după încercări fără rezultat ale forţelor de ordine macedonene de a-i împiedica să intre în Macedonia. Cu două luni şi jumătate înainte de summitul UE - Africa, ce va avea loc la Valletta, pe 11 noiembrie, François Hollande şi Angela Merkel au cerut consolidarea cooperării cu ţările africane, în vederea favorizării expatrierii imigranţilor ilegali.

OSPITALITATEA SUA

SUA vor primi între 5.000 şi 8.000 de refugiaţi sirieni în 2016 şi examinează 15.000 de dosare trimise de ONU, a anunţat diplomaţia americană, în contextul în care patru milioane de sirieni au fugit din ţară, din calea războiului, din 2011 încoace. SUA vor primi între 1.000 şi 2.000 de refugiaţi sirieni, anul acesta, şi între 5.000 şi 8.000, anul viitor, a anunţat, luni, John Kirby, purtător de cuvânt al diplomaţiei americane. Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi, Antonio Guterres, anunţa în iulie că numărul refugiaţilor sirieni a depăşit patru milioane de oameni, majoritatea trăind în mizerie şi visând să emigreze în Europa, după ce şi-au pierdut orice speranţă de a reveni în ţara lor. Cel mai mare număr de refugiaţi sirieni se află în Turcia şi Liban, iar UNHCR estimează că, până la sfârşitul anului, numărul total al refugiaţilor sirieni va ajunge la 4,27 milioane de persoane.



Ştiri recomandate

12