Autorităţile publice şi localurile NU mai sunt obligate să ofere internet gratuit!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiect respins!

Autorităţile publice şi localurile NU mai sunt obligate să ofere internet gratuit!

Tehnologie 21 Martie 2017 / 16:28 875 accesări

Deputaţii au respins, marţi, un proiect de lege care obliga autorităţile publice şi restaurantele, terasele şi barurile să ofere reţele de internet Wi-Fi gratuit în zona clădirilor pe care le deţin şi în zonele turistice, iar operatorii de telefonie mobilă să asigure gratuit minimum 500 MB pe lună. “Autorităţile administraţiei publice locale, în domeniul public administrat de acestea şi zonele turistice din unitatea teritorială aflată în administrare, au obligaţia să asigure internet gratuit, cu acces neîntrerupt, prin contractarea unui agent economic ce serveşte drept provider”, potrivit propunerii legislative privind accesul liber la conexiuni publice de internet.

De asemenea, iniţiativa legislativă obliga operatorii de telefonie mobilă să ofere tuturor clienţilor cel puţin 500 MB de trafic lunar gratuit. "Restaurantele, terasele, barurile, discotecile şi oricare alte tipuri de unităţi de alimentaţie publică asigură accesul gratuit al persoanelor la internet, în interiorul şi exteriorul perimetrului fiecărei clădiri deţinute de acestea", mai prevedea iniţiativa legislativă. Accesul la internet ar fi trebuit să se facă prin Wi-Fi, iar reţelele de internet folosite de autorităţile publice să fie diferite de cele puse la dispoziţia contribuabililor. Totodată, conectarea urma să se facă pentru o oră, cu drept de reconectare, prin e-mail, însă această prevedere nu se aplica în zonele turistice, fiind prevăzut că viteza minimă de acces este de 50 Mb/s. "Instituţiile militare şi organele de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale sunt exceptate de la obligaţia de a asigura reţele de internet gratuit şi permanent, dacă acest lucru pune în pericol integritatea, scopul şi activităţile instituţiei", se mai preciza în proiect. "Legea asigură fundamentul necesar pentru dezvoltarea unei societăţi informaţionale prin conferirea acesului liber la conexiunile de internet în spaţii publice. În momentul de faţă, în România există infrastructura necesară pentru a permite dezvoltarea unui astfel de proiect, această infrastructură nefiind exploatată la capacitatea sa maximă. În acest sens, propunerea legislativă vine ca o modalitate de a folosi resursele care deja există, în beneficiul cetăţeanului, pentru a-i facilita accesul la informaţie”, potrivit expunerii de motive semnate de fostul deputat independent Mihai Sturzu.

Pentru respingerea proiectului de lege au fost exprimate 256 de voturi, 2 "împotrivă" şi 19 abţineri. Propunerea legislativă a fost semnată de 58 de deputaţi şi senatori din legislatura 2012-2016. Camera Deputaţilor este for decizional.

Taguri articol


12