Ebola profită de erorile umane din sistemul medical spaniol

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Medicii, în carantină

Ebola profită de erorile umane din sistemul medical spaniol

Monden 10 Octombrie 2014 / 00:00 441 accesări

ANALIZE BUNE, PACIENȚI PE BANDĂ RULANTĂ Starea de sănătate a asistentei de 44 de ani diagnosticate cu Ebola s-a agravat ieri, a anunțat un oficial al Spitalului „Carlos al lll-lea“, fără a oferi detalii suplimentare. Între timp, alte două persoane au fost plasate în carantină, ceea ce duce la șase numărul pacienților izolați. Ceva nu merge sigur în sistemul medical epidemiologic al Spitalului „Carlos al lll-lea“, considerat cel mai performant din toată Spania. Cele două noi persoane plasate în carantină sunt medici care i-au oferit îngrijiri infirmierei Teresa Romero, ceea ce conduce la o stare de ridicol în întregul sistem medical. Cei doi medici prezintă stare febrilă, fiind așteptate rezultatele testelor care să indice dacă sunt infectați cu Ebola sau nu.

Ridicolul situației din Spania crește odată cu măsura de eutanasiere a câinelului infirmierei, Excalibur, pusă ieri în aplicare. Infecția pare să se răspândească în spital, dar oficialii sanitari au găsit cea mai eficientă măsură în a eutanasia câinele care nici măcar nu avea simptome de boală și nici nu fusese testat ca purtător de Ebola. Nemulțumire este și peste ocean, unde familia liberianului care a devenit primul caz de Ebola diagnosticat în SUA acuză spitalul din Dallas că nu i-a oferit tratamentul adecvat. Familia pune accent pe faptul că toți ceilalți cetățeni americani diagnosticați cu Ebola au supraviețuit, fiind albi, iar singurul pacient de culoare a decedat. Din păcate, și rata mortalității de Ebola din Africa este în creștere, ajungând la 3.879 de victime din 8.033 de cazuri de infectare. Noul bilanț al OMS include date colectate până pe 5 octombrie.

ALTĂ URGENȚĂ MEDICALĂ Nu numai Ebola pare să provoace probleme în Africa. În Uganda, la trei zile de la primul deces provocat de febra hemoragică Marburg, 99 de persoane au fost plasate în carantină, în patru locații diferite din estul țării. Măsura ar putea avea consecințe dramatice, pentru că 60 dintre persoane sunt angajați din sistemul medical al țării, ceea ce riscă să priveze infrastructura și așa fragilă. Virusul Marburg provoacă simptome asemănătoare malariei și are o rată de supraviețuire de circa 80%. Primele cazuri de îmbolnăvire au fost detectate în 1967, la 31 de persoane originare din Germania Federală și fosta Iugoslavie care călătoriseră în Uganda. De atunci, virusul a mai fost identificat sporadic și nu au mai fost cazuri mortale. Nu este foarte clar cum se transmite, fiind suspectați tot țânțarii, date fiind similitudinile cu malaria.

URGENŢĂ ÎN HAITI ”Și epidemia de holeră din Haiti rămâne o urgență și a crede că această problemă este deja rezolvată ar putea avea consecințe tragice”, a avertizat un coordonator ONU, în contextul în care Națiunile Unite sunt acuzate de a fi readus holera în țară prin Căștile Albastre. Haiti avea anul trecut 200.000 de cazuri de holeră. Între ianuarie și august 2014, au fost 8.600 de cazuri. Este o reducere enormă, însă 8.000 de cazuri de holeră reprezintă o situație de urgență, a declarat, la Washington, Pedro Medrano, reprezentant special al secretarului general al ONU pentru a coordona răspunsul la epidemia de holeră. De la începutul epidemiei, în octombrie 2010, și până în martie 2013, aproximativ 700.000 de persoane s-au îmbolnăvit și mai bine de 8.500 dintre acestea au decedat. În iunie 2011, un studiu publicat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA a ajuns la concluzia că holera, care dispăruse din Haiti de 150 de ani, a fost readusă de Căștile Albastre nepaleze desfășurate în această țară pentru a veni în ajutorul populației, după devastatorul cutremur din ianuarie 2010. ONU însă a estimat că este imposibil să se determine în mod formal originea maladiei.

O plângere împotriva ONU a fost depusă în 2014, la un tribunal din Brooklyn. Prin aceasta se cerea ca ONU să-și recunoască răspunderea, să ofere compensații victimelor și să furnizeze îngrijirile necesare. O altă plângere fusese introdusă în octombrie 2013. Întrebat în legătură cu aceste acțiuni în justiție, Pedro Medrano a răspuns că niciuna dintre ele nu a fost inițiată de statul haitian. ”Nu au influențat cu nimic relațiile noastre cu Haiti”, a adăugat coordonatorul ONU.



12