Românul cere să mănânce mizerii, nu i le bagă nimeni pe gât

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ce-ar fi să nu mai cumperi mezeluri injectate?

Românul cere să mănânce mizerii, nu i le bagă nimeni pe gât

Economie 26 Februarie 2017 / 16:17 1522 accesări

Președintele Romalimenta, Sorin Minea: „Românii sunt cei care trebuie să respingă produsele slabe calitativ; producătorul vinde acum ceea ce cere piața“

Președintele Romalimenta, Sorin Minea: „Românii sunt cei care trebuie să respingă produsele slabe calitativ; producătorul vinde acum ceea ce cere piața“

Nu e ilegal să vinzi parizer făcut din nimic și hârtie igienică, dacă treci toate „ingredientele“ pe etichetă

Nu e ilegal să vinzi parizer făcut din nimic și hârtie igienică, dacă treci toate „ingredientele“ pe etichetă

Producătorii care vând în România șuncă injectată 80% cu glutamat, șorici și alte mizerii chimice nu fac nicio ilegalitate, cât timp scriu toate astea pe etichetă. Asta cere piața autohtonă, atrasă de prețuri mici, promoții și shopping cu kilogramul, nu cu suta de grame, spune președintele Romalimenta, Sorin Minea. Desigur, se mai pune și problema că doar atât își permite românul, căruia nu i-ar conveni să lase la supermarket 10% din salariul minim pentru mezeluri care-i ajung două zile. Pe de altă parte, dacă ar refuza produsele de slabă calitate, jucătorii din piață ar fi forțați să-și reconsidere politica de prețuri, ca să nu dea faliment. Rolul de educator în această privință îi revine Ministerului Agriculturii (dar și ANSVSA și ANPC). De notat că la nivelul acestor trei instituții s-a format un grup de lucru care va verifica dacă există sau nu un dublu standard în privința produselor alimentare din Vest (pentru Est).

AȘA SĂ FIE? România este considerată o piață de mâna a doua, în care se cumpără produse ieftine, însă cel care trebuie să respingă alimentele slabe calitativ este consumatorul, deoarece producătorul oferă ceea ce cere piața, spune președintele federației Romalimenta, Sorin Minea, în contextul informațiilor apărute în ultima perioadă privind standardele duble folosite de producătorii de profil - „Este mult zgomot pentru nimic. Scandalul privind alimentele a fost și acum cinci ani; mi se pare ciudată revenirea lui în această perioadă. Comisia Europeană a dat un răspuns foarte clar - dacă se respectă ceea ce scrie pe etichetă, procesatorul nu este de vină. În cazul în care consumatorul dorește produse ieftine și proaste... este alegerea lui“. Recent, ministrul Agriculturii din Cehia, Marian Jurecka, a anunțat că țara sa va cere Uniunii Europene să interzică vânzarea de produse alimentare de calitate inferioară în Europa de Est de către aceleași mărci care comercializează produse mai bune în Occident. Prin această inițiativă, autoritățile din Cehia se alătură celor din Slovacia și Ungaria, care acuză că firmele multinaționale din domeniul alimentar vând produse de o calitate mai slabă în piețele mai sărace și mai puțin competitive din Est, considerate „coșul de gunoi al Europei“. În opinia lui Minea, informațiile apărute acum despre controalele pe care le va face Protecția Consumatorilor (ANPC) sunt, de fapt și de drept, neînțelegeri flagrante - „În primul rând, de calitatea produselor se ocupă ANSVSA, nu ANPC. În al doilea rând, nu se încalcă legislația. Dacă eu fac șuncă de Praga pentru România cu 3 lei și pentru Germania cu 30 lei, dar scriu pe eticheta din România că este cu injectată cu glutamat și pe cea din Germania că nu e, nu am făcut nicio ilegalitate. Piața românească se complace în a cumpăra cele mai ieftine produse; le cere. Dacă aș vinde caviar și nimeni nu ar cumpăra, aș da faliment. Restul este subiectiv - că e mai dulce într-o țară și mai acru în alta“.

EDUCAȚIE Președintele Romalimenta a explicat că producătorii mari nu fac produse similare în toate țările unde își vând produsele, deoarece gusturile diferă - „Repet, singurii care pot să facă „control“ și să spună că nu mai vor astfel de produse sunt consumatorii. Eu le spun de ani de zile să nu mai cumpere produse ieftine, să nu mai alerge după promoții, să nu mai cumpere cu kilogramele, ci cu suta de grame“. În opinia sa, românii trebuie educați să consume alimente de calitate, iar responsabilitatea revine și Ministerului Sănătății, și ANPC. Oamenii trebuie să-și pună întrebarea - „De ce există în piață zece prețuri diferite pentru parizer sau pentru șuncă de Praga?“. „În România, diferența de preț între produsele de calitate medie și cele premium este neglijabilă, în timp ce în toată lumea este de cinci ori mai mare. E o șmecherie românească. Scumpesc produsele și spun că sunt de calitate premium. De fapt, fac asta doar ca să scoată profit“, a conchis Minea. Reamintim că vineri, la Târgu Mureș, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că s-a constituit un colectiv de muncă, format din reprezentanți ai MADR, ANSVSA și ANPC, pentru depistarea unui posibil dublu standard în privința calității alimentelor produse în vestul Europei. Pe de altă parte, un raport al Eurostat punctează că prețul produselor alimentare este cu 25% mai mic în Cehia decât în țara vecină, Germania, în principal și din cauza costurilor și standardelor de viață locale mult mai mici.



12