Sfaturi pentru şoferi. Cum reducem consumul de carburanți?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sfaturi pentru şoferi. Cum reducem consumul de carburanți?

Social 17 Noiembrie 2015 / 18:12 774 accesări

Cum reuşim să facem economie de carburant, în special dacă mergem în fiecare zi cu maşina? Potrivit unui document elaborat la inițiativa Comisiei Europene (CE) și Asociației Europene a Companiilor Petroliere, postat pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), calitatea cauciucurilor și felul în care funcționează și este condusă o mașină influențează consumul de carburanți. Inițiatorii au pentru șoferi 10 sfaturi pentru un consum eficient de benzină și motorină și pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Pe primul loc sunt puse menținerea vehiculului în stare bună de funcționare și verificarea periodică a nivelului de ulei. Totodată, trebuie verificată lunar presiunea anvelopelor. Anvelopele insuficient umflate pot crește consumul cu până la 4%, susțin specialiștii. „Îndepărtați greutățile inutile din portbagaj sau de pe locurile din spate. Cu cât mașina este mai grea, cu atât mai mult trebuie să tureze motorul, consumând mai mult carburant. Închideți geamurile, în special la viteză mare, și demontați portbagajele exterioare goale. Acest lucru reduce rezistența la vânt și poate micșora consumul de carburant și emisiile de CO2 cu până la 10%”, se spune în documentul citat.

Conducătorii auto sunt sfătuiți să folosească aerul condiționat numai dacă este necesar, pe motiv că utilizarea inutilă sporește consumul de carburant și emisiile de dioxid de carbon cu până la 5%. „În plus, începeți să conduceți imediat după ce porniți motorul și opriți-l când staționați mai mult de un minut. Motoarele moderne sunt concepute pentru a porni imediat, reducând astfel consumul de carburant. Conduceți cu viteză rezonabilă și, mai presus de orice, conduceți ușor. De fiecare dată când accelerați sau frânați brusc, motorul folosește mai mult carburant și produce mai mult CO2”, este un alt sfat al specialiștilor.

În plus, specialiştii atrag atenția asupra faptului că, atunci când accelerează, conducătorul auto trebuie să schimbe treptele de viteză cât mai repede posibil, întrucât treptele mai mari de viteză sunt mai economice în ceea ce privește consumul de carburant. „De asemenea, încercați să anticipați fluxul de trafic. Fiți atenți la circulație de la o distanță cât mai mare, pentru a evita frânarea inutilă și pentru a porni în funcție de fluxul traficului. Luați în considerare împărțirea mașinii cu colegii în drum spre serviciu. Veți contribui la reducerea aglomerației traficului și a consumului de carburant”, se subliniază în document.

Datele oficiale ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor relevă faptul că, la sfârșitul anului 2014, parcul auto național din România ajunsese la 6.270.615 unități, în creștere cu 4,77% față de aceeași perioadă din 2013.

Taguri articol


12