11 septembrie, comemorare cu iz electoral în Statele Unite

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

11 septembrie, comemorare cu iz electoral în Statele Unite

Externe 11 Septembrie 2006 / 00:00 790 accesări

Comemorarea celor cinci ani trecuţi de la cele mai sîngeroase atacuri teroriste de pe teritoriul Statelor Unite riscă să capete accente electorale. Discursul pe care preşedintele George W. Bush îl va susţine astăzi, într-un interval orar de maximă audienţă, se plasează în contextul unei dezbateri destul de aprinse între cele două mari partide americane, în legătură cu gradul de siguranţă al ţării şi adevăraţii vinovaţi ai atacurilor.

Preşedintele George W. Bush a mers, duminică, la New York şi a vizitat locul unde se aflau, în urmă cu cinci ani, turnurile gemene de la World Trade Center. Astăzi, el se va deplasa la Shanksville, Pennsylvania, pentru a omagia victimele zborului United 93, care s-a prăbuşit în urma unei revolte a pasagerilor împotriva piraţilor aerului. Tot în cursul acestei zile, liderul de la Casa Albă va vizita Pentagonul, pentru a onora memoria celor ucişi cînd un avion deturnat a lovit clădirea. Audienţa lui Bush riscă să fie afectată, însă, de meciul de deschidere a campionatului de fotbal american, care va fi difuzat în paralel cu discursul său de 16-18 minute.

Potrivit comentatorilor, preşedintele Statelor Unite încearcă să transforme o dezbatere asupra siguranţei naţionale în avantajul republicanilor, care se tem că vor pierde controlul Congresului la alegerile parţiale din noiembrie. Dornici să cîştige alegerile din noiembrie, democraţii au dat publicităţii un raport care arată că administraţia americană nu a pus în practică recomandările privind sporirea securităţii făcute de o comisie independentă care a investigat atacurile din 11 septembrie. Pe de altă parte, democraţii au reacţionat cu iritare la un miniserial de televiziune care sugerează că preşedintele Bill Clinton şi administraţia sa au făcut prea puţin împotriva lui Osama ben Laden, în anii dinainte de 2001. Cronica evenimentelor care au condus la atacurile din 11 septembrie, programul difuzat ieri şi azi, sugerează că administraţia Clinton era prea distrasă de scandalul Monica Lewinsky pentru a acorda atenţie militanţilor islamişti.

O altă neplăcere legată de abordarea diferită a problemelor generate de atentatele de la 11 septembrie a fost provocată de această dată de un articol de presă. Cotidianul "New York Times" susţine că Biroul Federal de Investigaţii (FBI) şi Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) au avut disensiuni faţă de metodele de interogare aplicate lui Abu Zubaydah, primul membru al-Qaida capturat după 11 septembrie 2001, agenţii CIA preferînd o abordare brutală. Iniţial, de interogarea suspectului s-a ocupat o echipă FBI, care a utilizat tehnici standard de audiere. Nemulţumite însă de rezultatele interogatoriilor FBI, autorităţile americane au trimis o echipă a Agenţiei Centrale de Informaţii. Potrivit surselor citate de "New York Times", echipa CIA a utilizat tehnici brutale, care au inclus dezbrăcarea suspectului, închiderea lui într-o celulă în care temperatura era foarte scăzută şi unde era ţinut treaz prin difuzarea la volum maxim a unor fragmente muzicale. Totul, în condiţiile în care Abu Zubaydah fusese rănit grav în eforturile de capturare a sa în Pakistan. Abu Zubaydah face parte dintre cele 14 persoane suspectate de terorism transferate recent la baza militară de la Guantanamo Bay, după ce au fost deţinute în locaţii secrete din străinătate.

Regrete iraniene

Fostul preşedinte iranian, Mohammad Khatami, aflat în vizită în Statele Unite, a denunţat, în cursul unui seminar desfăşurat la Arlington, în Virginia, atrocităţile de la 11 septembrie 2001. "Cu ocazia atrocităţilor de la 11 septembrie, au fost comise două acte criminale: în primul rînd, uciderea unor oameni nevinovaţi şi, în al doilea rînd, comiterea acestei crime în numele Islamului", a declarat fostul preşedinte al Iranului în faţa unor americani musulmani. "Noi, musulmanii, trebuie să condamnăm aceste atrocităţi mai mult decît alţii", a continuat Khatami în cursul unui seminar organizat de Consiliul pentru Relaţiile Americano-Islamice.

Mohammad Khatami a reamintit că a fost primul şef de stat care a condamnat atentatele comise în septembrie 2001 la New York şi Washington. "Terorismul, adică omorîrea civililor în numele unui principiu, evidenţiază absenţa normelor morale. Iar cine nu respectă normele morale nu poate ajunge în Paradis", a continuat politicianul iranian. "Cei care ucid şi care comit acţiuni teroriste în numele Islamului mint", a concluzionat Khatami.



12