39 de arestări în dosarul evaziunii de zeci de milioane de euro

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Audieri maraton

39 de arestări în dosarul evaziunii de zeci de milioane de euro

Eveniment 27 Iulie 2012 / 00:00 4086 accesări

ÎN SPATELE GRATIILOR Magistraţii Tribunalului Bucureşti au emis mandate de arestare preventivă pe numele a 39 de persoane cercetate în dosarul evaziunii fiscale de zeci de milioane de euro. Având în vedere numărul mare al suspecţilor, propunerile procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au fost judecate de două complete. Din primul lot au făcut parte Octavian Grecu, zis “Butoane”, cunoscut interlop din Giurgiu, Sorin Găzdac, ginerele senatorului Cezar Măgureanu, omul de afaceri libanez Nicole Saikaly, Daniel Niţu, director al firmei acestuia, Cristian Valeriu Sava, Mădălina Elena Năipeanu, Nadia Păcală, Andrei Valentin Găzdac, Ştefan Aurel Drugă, Florin Bogdan Silinescu, Valeriu Muja, Doru Moale, Lili Florin Deliu, Marian Bordei, Bogdan Moise, Stelian Ficleanu, Marius Petrache, Svetlana Anton, Florin Mihai Dumitriu şi Valentin Rus. În al doilea lot au fost incluşi Nicuşor Drăgan, director general adjunct al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Dan Stroe, director de achiziţii al ANAF, Tudor Constantin, Vasile Petre, Mirela Doina Petrescu, Florin Ivănuş, Viorel Cazan, Ionel Petcu, Neculai Martaş, Stelian Vintilă, Marian Eduard Gusti, Mircea Rădină, Ionuţ Robert Chiripuş, Gabi Mircea Fertu, Marius Sorin Cune, Luca Galavotti, Alin Mihai Teodorescu, Emil Marius Cilibeanu şi Sorin Stuparu. În cursul judecării celor două dosare, mai mulţi învinuiţi, printre care Nicole Saikaly şi Octavian Grecu, au părăsit boxa arestaţilor, după ce ordonanţele de reţinere pentru 24 de ore emise pe numele lor au expirat.

INTERDICŢIE Cele 39 de persoane au fost reţinute miercuri în dosarul de evaziune fiscală, la capătul audierilor începute marţi, când la sediul DIICOT au fost aduse peste 120 de persoane ridicate în urma a 256 de percheziţii efectuate în Capitală şi în zece judeţe din ţară, printre care şi Constanţa. În acelaşi dosar, procurorii au pus sub sechestru asigurător mai multe autoturisme de lux, importante sume de bani şi alte bunuri. Senatorul Cezar Măgureanu a venit, ieri, la sediul DIICOT, fiind citat pentru a fi audiat ca învinuit în dosarul de evaziune fiscală. Măgureanu este cercetat pentru sprijinire a unui grup infracţional organizat într-o cauză separată, dată fiind calitatea acestuia de parlamentar. Anchetatorii au anunţat ieri că, faţă de Cezar Măgureanu, s-a instituit măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile. Cezar Măgureanu a negat toate acuzaţiile care i-au fost aduse, acesta declarând că ceea ce se întâmplă este “ruşinos”. Fiica acestuia, Raluca Găzdac, a fost audiată miercuri de procurorii DIICOT, care au lăsat-o să plece acasă, aceasta fiind însărcinată.

CIRCUIT EVAZIONIST Potrivit procurorilor DIICOT “grupul infracţional organizat era specializat în obţinerea unor importante beneficii financiare, ca urmare a derulării unor operaţiuni de import sau achiziţii şi livrări intracomunitare de bunuri, neînregistrarea în documentele contabile a operaţiunilor realizate şi înregistrarea de operaţiuni nereale, în scopul obţinerii rambursării ilegale de TVA”. Oamenii legii spun că membrii reţelei s-ar fi axat pe tranzacţiile comerciale cu zahăr, iar afacerile ar fi gravitat în jurul mai multor firme, protejate de directori din ANAF şi de comisari ai Gărzii Financiare. Oamenii legii spun că interlopul Octavian Grecu şi senatorul Cezar Măgureanu ar fi contribuit la activitatea infracţională. Prejudiciul provocat bugetului statului de membrii grupării, în perioada 2010 - 2012, depăşeşte 40 de milioane de euro anual.

INTERVENŢII Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminaltate Organizată şi Terorism (DIICOT) arată în referatul de arestare a celor 39 de persoane că senatorul Cezar Măguranu şi-ar fi liniştit fiica în legătură cu controalele dese la firmele ginerelui său, spunându-i că va discuta despre acestea cu fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Financiară (ANAF) Sorin Blejnar, dar şi cu un ministru, cel mai probabil Gheorghe Ialomiţianu, spun jurnaliştii de la Mediafax. Conform aceleiaşi surse, procurorii spun că senatorul Cezar Măgureanu ar fi pus uneori presiune pe funcţionarii publici şi solicita tratamente preferenţiale pentru transporturile ilegale de zahăr ale grupării evazioniste prin intermediul fratelui său, Ion Cristian Măgureanu, zis Taşoi, cunoscut interlop local. Conform procurorilor DIICOT, în iulie 2011, Raluca Găzdac îi spunea tatălui ei, senatorul Cezar Măgureanu, că a avut o discuţie cu Mădălina Năipeanu, şef de serviciu la Direcţia Generală de Finanţe Publice (DGFP) Giurgiu, în care aceasta i-a spus că \"a găsit şi un ordin de inspecţie fiscală cu nişte firme încrucişate din Bulgaria\", care ar viza şi firmele familiei Găzdac, spun jurnaliştii de la Mediafax. Pe 28 iulie, Raluca Găzdac şi-a sunat tatăl căruia i-a spus că este la Finanţe, iar funcţionarii de acolo i-au spus că directoarea i-a anunţat \"că au buget de atins, trebuie să-şi facă targetul şi că nu depinde de ei, ci de directoare\". Măgureanu i-a cerut fiicei sale să meargă să discute cu directoarea, însă Raluca Găzdac i-a răspuns că nu mai vrea să-i ceară acesteia \"astfel de favoruri\", pentru că \"luni le-am mai dat 150 de milioane, aş putea să spun că s-a văzut bunăvoinţă din partea contribuabilului Danubius\". \"Adică luni vă plătesc 150 de milioane şi acum vrei iar, la trei zile, să-ţi mai dau iar 150?\", îi spunea Raluca Găzdac tatălui ei, adăugând că mama ei, Carmen Luiza Măgureanu, şef serviciu Resurse Umane la DGFP Giurgiu, a avut deja câteva discuţii cu directoarea pe acest subiect.

Anchetatorii mai spun că în 5 septembrie 2011, în contextul unui control declanşat în 31 august 2011, de Garda Financiară, la Danubius Trading Food SRL Giurgiu, reprezentată de Sorin Găzdac, Măgureanu a contactat-o telefonic pe fiica sa, pentru a-i cere să-i pregătească toate actele care au fost verificate, pentru că \"miercuri mă întâlnesc cu Blejnar, cu generalul şi cu Blejnar\" şi să-i spună numele celor care au fost în control de la Garda Financiară Ilfov, Giurgiu şi Bucureşti, dar şi de la Garda de Mediu. O zi mai târziu, Raluca Găzdac şi-a anunţat tatăl că \"a fost închis actul de control la Vega şi nu am primit nicio amendă, că totul a fost perfect\". Măgureanu îi reamintea atunci să-i pregătească toate actele, pentru că în următoarea zi, la ora 8.00, trebuia să ajungă la Bucureşti, procurorii precizând că se referea la întâlnirea pe care urma să o aibă cu Sorin Blejnar.

Procurorii DIICOT mai arată că, la un moment dat, la începutul anului, în urma declanşării unor controale la alte firme ale familiei Măgureanu, s-a angajat să discute cu \"ministrul\", anchetatorii menţionând că, cel mai probabil, ar putea fi vorba despre fostul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. „La solicitarea fiicei sale, Măgureanu Cezar s-a angajat ca, în cursul zilei de 13 ianuarie, să ia legătura cu “ministrul” (probabil fostul ministru al Economiei şi Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu) pentru a-i cere să intervină la organele de control în favoarea sa\", arată procurorii DIICOT, care notează în continuare şi răspunsul senatorului: \"Hai că mă duc mâine la...mâine ce e? Joi? ... Mă duc mâine în Bulgaria cu mami şi vineri mă duc la ministru\".

PRESIUNI \"Uneori, Măgureanu Cezar pune presiune asupra funcţionarilor publici şi solicită tratamente preferenţiale pentru transporturile grupării prin intermediul fratelui său, Ion Cristian Măgureanu - zis Taşoi, cunoscut interlop local\", arată jurnaliştii de la Mediafax citând din referatul de arestare întocmit de procurori. Conform aceleiaşi surse, în 12 februarie, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile (cod portocaliu de ninsori), vehiculele de mare tonaj care circulau către Bulgaria erau oprite de poliţiştii de frontieră la \"Bibiţa\" (10 kilometri de Giurgiu pe DN5), pentru a permite deszăpezirea şoselelor cu utilaje. Anchetatorii arată în acelaşi referat că într-unul din blocajele create au fost prinse trei camioane înmatriculate în Bulgaria, care transportaseră zahăr pentru gruparea protejată de senatorul Măgureanu. „Ca atare, Ion Cristian Măgureanu, la indicaţiile fratelui său, a luat legătura cu şeful de tură de la PTF Giurgiu, subcomisarul Marius Constantin, la care a apelat să-i elibereze camioanele şi să le permită tranzitarea în Bulgaria. Poliţistul a dat dispoziţie să se permită plecare camioanelor din coloană, însă le-a oprit la intrarea în PTG Giurgiu, aşa încât, în momentul în care Podul Prieteniei se deblochează, să fie primele care trec în Bulgaria\", se arată în referat. DIICOT spune că, în mediul angajaţilor care lucrează în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu (comisari ai gărzii, poliţişti de frontieră, agenţi vamali, angajaţi ai companiei naţionale de drumuri), se cunoaştea că autocamioanele care tranzitează frontiera încărcate cu zahăr aparţin ginerelui senatorului Cezar Măgureanu. \"Pe acest fond, de teamă să nu fie obligaţi să aplice sancţiuni societăţilor comerciale sau transportatorilor, dacă ar identifica fapte contrare legii, mulţi dintre funcţionarii publici cu atribuţii de control mimează verificarea transporturilor sau chiar sprijină trecerea acestora fără a fi sigilate ori înregistrate în baza de date a Gărzii Financiare Giurgiu\", conchid anchetatorii citaţi de Mediafax.

NEREGULI SESIZATE Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că fosta conducere ANAF a provocat un prejudiciu de peste 1,2 miliarde de lei prin protejarea anumitor firme. “Actuala conducere ANAF continuă să facă sesizări cu privire la mai multe firme. Voi cere conducerii să semnaleze imediat aceste aspecte organelor de urmărire penală”, a declarat Ponta. “Vreau să salut şi să încurajez eforturile făcute de Justiţie, privind sancţionarea penală a celor care, în ultimii ani, au prejudiciat grav bugetul statului. Reprezintă un semnal de însănătoşire a uneia dintre cele mai importante instituţii, ANAF”, a mai precizat Victor Ponta. Şeful Executivului a mai spus că noua conducere ANAF a reuşit să aducă, în ultimele două luni, un plus de încasări la bugetul statului de 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.



12