46 de tablouri furate din Spania, găsite la o grupare de tip mafiot din România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

46 de tablouri furate din Spania, găsite la o grupare de tip mafiot din România

Eveniment 20 Aprilie 2017 / 13:40 1081 accesări

Patruzeci şi şase de picturi furate din state ale UE şi patru bucăți de fildeș, în valoare totală de peste 100.000 de euro, au fost recuperate de la membrii unei grupări infracționale din Brașov. Liderul grupării, catalogată de poliţişti ca deosebit de periculoasă, a fost prins la Madrid. Potrivit IGPR, polițiștii din Brașov au destructurat o grupare infracțională deosebit de periculoasă, care acționa în special în zona Braşovului. Gruparea era coordonată de un bărbat, urmărit internaţional pentru săvârșirea unor infracţiuni grave. Activităţile de prindere în flagrant ale membrilor grupării au avut loc în ianuarie, fiind recuperate 46 de picturi, cel mai probabil furate de la colecţionari ai unor state membre UE, unele dintre acestea datând din secolele XVIII - XIX, a căror valoare totală a fost estimată provizoriu la peste 50.000 euro. De asemenea, au fost ridicate patru bucăți de fildeş, cu greutatea totală de 53 de kilograme, cu o valoare estimată la 53.000 de euro.

Totodată, au fost probate şi activităţi de trafic de droguri, fiind confiscate aproximativ 1.5 kilograme de canabis care urmau să fie distribuite în municipiul Braşov. Liderul grupării a reuşit iniţial să se sustragă cercetărilor, stabilindu-se că, în perioada 10 - 11 februarie, ar fi trecut fraudulos frontiera de stat a României spre Ungaria, prin zona verde, unde şi-ar fi procurat un set de documente falsificate. În cauză, a fost declanșată o amplă activitate de asistenţă juridică internaţională adresată autorităţilor spaniole, astfel încât acesta a fost localizat şi prins în Madrid, la data de 18 februarie, urmând să fie predat autorităților române.

Potrivit unui comunicat transmis de DIICOT, gruparea infracţională a fost coordonată de Alen Daniel Moisi, ”cunoscut ca unul dintre liderii mediului interlop braşovean care s-a remarcat de-a lungul timpului prin metodele deosebit de violente cu care a acţionat în derularea unor activităţi infracţionale”. ”În cauză există suspiciunea rezonabilă că inculpatul Alen-Daniel Moisin a operaţionalizat o filieră infracţională specializată în traficul de droguri de mare risc, trafic de droguri de risc şi procurarea unor opere de artă de valoare sustrase cel mai probabil din Spania. Din investigaţiile efectuate a rezultat că inculpatul Moisin Alen Daniel a constituit o structură infracţională de tip mafiot piramidală, plasându-se în vârful acestei structuri, având ca scop obţinerea unor importante sume de bani din introducerea în ţară a unor mari cantităţi de droguri de risc şi comercializarea acestora”, arată DIICOT. Potrivit sursei citate, pe palierul doi al structurii Alen Moisin Daniel l-a plasat pe finul şi omul său de încredere, Maftei Valeriu Adrian, acesta fiind sprijinit în desfăşurarea activităţilor infracţionale de către prietena sa, Giosu Diana. Procurorii susţin că Maftei Valeriu Adrian a avut rolul de coordonator al vânzărilor de droguri procurate de către Alen Daniel Moisin şi de colector al sumelor de bani provenite din astfel de activităţi. ”În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că inculpatul Maftei Valeriu Adrian s-a implicat personal în activităţi de vânzare a unor cantităţi însemnate de droguri și a deţinut, în anumite locaţii, obiecte de artă, pentru care căuta cumpărători”, adaugă DIICOT. De asemenea, pe ”palierul de execuţie al grupării” conduse de Alen Daniel Moisin au fost recrutaţi inculpaţii Pavel Cătălin Florin, Kiss Alexandru Andrei, Pintiliasa Răzvan Ionuţ, Ganea Alex Costică, zis “Alex Ţiganul” şi Pavel Mihai zis “Clei”, aceştia fiind fidelizaţi liderilor reţelei fie prin diverse recompense financiare, fie prin “corecţii” fizice sau psihice. Trei persoane sunt cercetate în acest caz în stare de arest preventiv și alte opt sub control judiciar, în timp ce Alen-Daniel Moisin va fi predat autorităţilor vineri, în baza unui mandat european de arestare emis de către Curtea de Apel Braşov.12