A demisionat premierul Sloveniei. O decizie a Curții Constituţionale nu i-a fost pe plac

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A demisionat premierul Sloveniei. O decizie a Curții Constituţionale nu i-a fost pe plac

Externe 15 Martie 2018 / 17:00 529 accesări

Premierul sloven de centru-stânga Miro Cerar a demisionat după ce a fost pus în discuţie un proiect major de infrastructură, pe fondul crizei din cadrul majorităţii, pe final de mandat, relatează AFP. ”Forţele trecutului nu ne permit să lucrăm pentru generaţiile viitoare (...). Îmi prezint demisia în Parlament”, a anunţat miercuri premierul într-o conferinţă de presă.

Curtea Constituţională a invalidat cu doar câteva ore înainte de acest anunţ un referendum din septembrei 2017 pe tema amenajării portului Koper, pe coasta Mării Adriatice, scrie news.ro.

În cadrul acestei consultări, alegătorii au aprobat construirea unei eventuale noi căi ferate care să deservească singurul mare port comercial, de o importanţă strategică pentru ţară.

Este vorba despre un proiect-far al majorităţii lui Cerar, estimat la peste un milirad de euro. Premierul spera o lansare a lucrărilor până în vară. Curtea Constituţională a reproşat Guvernului faptul că nu şi-a făcut datoria de a fi neutru, finanţând campania cu fonduri publice. Partidul de centru modern al lui Miro Cerar (PCM) se pregătea de alegeri dificile, prevăzute în iunie sau iulie, după un mandat de patru ani.

Ales în 2014, acest fost jurist respectat, în vârstă de 54 de ani, a făcut senzaţie la acea vreme, obţinând o victorie în alegerile legislative la conducerea formaţiunii pe care a înfiinţat-o, la doar câteva luni după ce a intrat în politică.

Însă dezavuarea Curţii Constituţionale are loc după o serie de crize care au fragilizat majoritatea guvernamentală.

Mai multe valuri de greve au paralizat această mică ţară membră UE de la începutul anului, cu revendicări sociale ale funcţionarilor publici, care cer creşteri de salarii.

ELECTORAT DEZILUZIONAT

Slovenia a revenit la o creştere economică viguroasă de 5% în 2017, cea mai importantă în ultimii zece ani, după ce a fost afectată de o recesiune severă în 2012 şi 2013, din cauza dificultăţilor în sectorul bancar.

Însă Guvernul s-a opus revendicătilor, apreciind că o creştere a salariilor funcţionarilor ”ar arunca din nou Slovenia în recesiune”. În urmă cu câteva luni, soarta unui migrant sirian, susţinut de o parte a opiniei publice, a zguduit deja coaliţia fragilizată a lui Cerar. Anularea referendumului a fost ”picătura care a umplut paharul”, potrivit premierului, care şi-a acuzat miercuri partenerii de coaliţie de faptul că au ”sabotat mai multe proiecte” ale Executivului în mod deliberat în ultima perioadă.

Miro Cerar a spus că şefului statului, Borut Pahor, îi revine sarcina să convoace sau nu alegeri legislative anticipate în vederea înnoirii celor 90 de mandate în Parlament. El urma să se întâlnească cu preşedintele joi. Aceste alegeri ar putea să conducă la o fragmentare a hemicilului şi să facă dificilă formarea unui Guvern în această ţară care a făcut parte din fosta Iugoslavie.

Înaintea acestui scrutin, care va avea loc cel mai târziu în iulie, formaţiunea lui Cerar este devansată - cu mult - în sondaje de către principalii rivali, inclusiv de partidul SDS (conservator) al fostului premier de centru-dreapta Janez Jansa şi de SD (social-democraţi), în prezent aliaţi cu Cerar în cadrul majorităţii. Însă un nou venit revine cu regularitate în fruntea sondajelor de opinie - Marjan Sarac, un fost comediant şi primar al unui orăşel, un candidat cu un program vag şi fără un partid structurat. Cel care a devenit celebru imitând politicieni sloveni, înainte să intre în politică, a creat deja o surpriză calificându-se în turul doi al alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2017.

În această ţară cu două milioane de locuitori, el a făcut campanie pe tema respingerii elitelor, într-un electorat dezamăgit, care a evitat în masă urnele.



12