A început sezonul premiilor cinematografice peste Ocean

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A început sezonul premiilor cinematografice peste Ocean

Monden 03 Decembrie 2014 / 00:00 557 accesări

Lungmetrajul „Boyhood / 12 ani de copilărie”, realizat pe durata a 12 ani, cu aceiaşi actori, a dominat gala premiilor New York Film Critics Circle, câştigând trofeele pentru cel mai bun film, Cel mai bun regizor pentru Richard Linklater şi Cea mai bună actriţă în rol secundar. Britanicul Timothy Spall a câştigat premiul pentru cel mai bun actor, pentru rolul pictorului J.M.W. Turner din pelicula „Mr. Turner”, iar franţuzoaica Marion Cotillard a primit distincţia pentru cea mai bună actriţă pentru rolurile din „The Immigrant” și „Deux jours, une nuit / Două zile, o noapte”. Ceremonia de înmânare a distincţiilor este programată pentru 5 ianuarie, la New York. Acestea sunt primele premii importante acordate în aşteptarea trofeelor Oscar, cele mai importante distincţii ale cinematografiei americane.

J.K. Simmons a câştigat premiul pentru Cl mai bun actor în rol secundar, pentru rolul profesorului de muzică, din filmul „Whiplash”, care terorizează un elev. Totodată, Patricia Arquette a primit titlul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru rolul mamei din filmul „Boyhood / 12 ani de copilărie”, care urmăreşte creşterea unui copil, de la vârsta de cinci ani până la 18 ani. „The Lego Movie / Marea aventură Lego” a fost ales drept Cel mai bun film de animaţie. Juriul Criticilor de film de la New York a acordat premiul pentru Cel mai bun film străin peliculei ”Ida”, care spune povestea unei tinere pe cale să depună jurământul de a deveni călugăriţă în Polonia anilor 1960. „Citizenfour”, un documentar realizat de regizoarea Laura Poitras despre fostul analist al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA) Edward Snowden, care a publicat zeci de mii de documente secrete, a fost premiat la categoria cel mai bun film de non-ficţiune. Wes Anderson a câştigat premiul pentru Cel mai bun scenariu, pentru „Hotel Grand Budapest”, povestea administratorului unui faimos hotel fictiv din perioada interbelică. Premiul pentru cea mai bună imagine a revenit lui Darius Khondji, pentru filmul „The Immigrant”, iar regizoarea Jennifer Kent a câştigat premiul pentru film de debut, cu pelicula „The Babadook”.

Cercul criticilor de film din New York New (NYFCC), fondat în anul 1935, este printre cele mai vechi organizaţii de acest tip, iar membrii săi reprezintă ziare, reviste şi publicaţii online. Premiile NYFCC oferă în general indicii în ceea ce priveşte câştigătorii trofeelor Oscar, care vor fi acordate de Academia americană de film pe 22 februarie.

ONORURILE INDEPENDNEȚILOR O altă ceremonie a desemnat lungmetrajul „Birdman”, de Alejandro González Iñárritu, a primit premiul pentru Cel mai bun film la gala Gotham Independent Awards 2014, dedicată producţiilor cinematografice independente realizate în afara marilor studiouri de la Hollywood. Gala Gotham Independent Awards este un eveniment cheie pentru cinematografia independentă şi marchează debutul sezonului premiilor acordate în timpul iernii în SUA, care culminează cu trofeele Oscar. Regizorul Alejandro González Iñárritu a acceptat premiul pentru Cel mai bun film al anului din mâinile unuia dintre prezentatorii galei, actorul Jon Hamm. Premiile Gotham au fost decernate în şapte categorii competitive. Jurii alcătuite din cineaşti au ales câştigătorii pentru şase categorii, în timp ce învingătorul din cea de-a şaptea categorie Premiul Publicului- a fost desemnat pe baza voturilor exprimate de public pe internet. Michael Keaton, protagonistul filmului „Birdman”, a fost desemnat Cel mai bun actor, iar Julianne Moore s-a impus la categoria Cea mai bună actriţă pentru rolul interpretat în pelicula „Still Alice”.

Documentarul ”Citizenfour” despre Edward Snowden s-a regăsit, din nou, pe lista câștigătorilor fiind desemnat Cel mai bun documentar, iar premiul publicului a revenit producţiei cinematografice „Boyhood / 12 ani de copilărie”, regizată de Richard Linklater. La categoria Cel mai bun regizor debutant s-a impus Ana Lily Amirpour, cu pelicula „A Girl Walks Home Alone At Night”, iar Tessa Thompson, protagonista filmului „Dear White People” s-a impus la categoria Cel mai bun actor debutant.

Spre deosebire de mult mai mediatizatele Film Independent Spirit Awards, care au stabilit criterii mult mai clare pentru a determina ceea ce înseamnă un film independent, premiile Gotham analizează fiecare peliculă de la caz la caz, pe baza unor definiţii destul de vagi. Pentru a fi eligibil, de exemplu, un film trebuie realizat cu o economie de mijloace, un criteriu mult mai vag decât cel folosit de Spirit Awards, al căror regulament interzice nominalizarea peliculelor produse cu un buget mai mare de 20 de milioane de dolari. Premiile Gotham sunt acordate în fiecare an de asociaţia new-yorkeză Independent Filmmaker Project, care sprijină şi promovează în special filmele cu bugete mici de producţie şi care sunt finanţate şi produse în afara marilor studiouri de la Hollywood.

Filmele şi performanţele actoriceşti premiate la galele Gotham se regăsesc adeseori şi pe lista peliculelor nominalizate la Independent Spirit Awards, decernate de asociaţia Film Independent din Los Angeles. Atât Gotham Awards, cât şi Spirit Awards se concentrează asupra filmelor cu bugete mici de producţie, dintre care unele vor concura ulterior pentru o serie de recompense mult mai prestigioase, precum Oscarurile.

Taguri articol


12