Activitatea de control a DADL, mai mult decît... modestă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Activitatea de control a DADL, mai mult decît... modestă

Social 03 Octombrie 2006 / 00:00 909 accesări

Direcţia Apelor Dobrogea-Litoral (DADL) a efectuat în cursul lunii septembrie 46 de controale la instituţiile publice şi societăţile comerciale aflate în zona de competenţă a Direcţiei. Controalele au vizat, cu prioritate, folosinţele de apă şi lucrările care au legătură cu apele unde se încalcă repetat reglementările în vigoare. S-a urmărit respectarea legalităţii în domeniul gospodăririi calitative şi cantitative a apelor, precum şi al siguranţei barajelor şi altor construcţii hidrotehnice. În multe dintre cazuri, inspectorii DADL au participat la acţiuni de control împreună cu reprezentanţii Inspecţiei de Stat a Apelor şi Gărzii Naţionale de Mediu. “De la începutul anului 2006, au fost efectuate 1.824 controale, în urma cărora au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de 94.500 lei noi. Faţă de celelalte direcţii ale apelor din ţară, DADL are cîteva atribuţii specifice. În conformitate cu OUG 107/2002, Direcţiei Apelor, ca administrator al domeniul public al plajelor litoralului românesc, îi revine activitatea de control pe întreg sectorul de plajă cuprins între Năvodari şi Vama Veche, în sezonul estival”, a declarat purtătorul de cuvînt al DADL, Cătălin Anton. El a mai spus că în cursul verii au fost aplicate amenzi unor operatori de plaje şi anume SC Romned Port Operator SA şi SC Perla Majestic SA. “SC Romned Port Operator SA a primit din partea inspectorilor DADL două amenzi în valoare totală de 10.000 lei, una fiind pentru necolectarea deşeurilor de pe plaje, iar cea de-a doua se referea la nerealizarea în termen a măsurilor dispuse. Operatorul SC Perla Majestic SA a fost amendat cu 5.000 de lei pentru nerespectarea regimului construcţiilor”, a mai spus Cătălin Anton. El a mai precizat că inspectorii DADL au mai sancţionat şi Fundaţia Revoluţionarilor “Tomis 22”, pentru faptul că a desfăşurat activitate economică pe suprafaţa de plajă închiriată unui operator. Amenda a fost de 10.000 lei şi Fundaţia a fost acţionată în instanţă pentru eliberarea suprafeţei de plajă ocupată abuziv. O altă societate sancţionată cu 12.000 lei a fost SC Holliday Club Neptun SA, pentru refuzul de a prezenta actele la control.

Praf în ochi

Acest raport, în ciuda amenzilor aplicate, demonstrează că administratorul plajelor nu şi-a făcut datoria, avînd în vedere că sute de societăţi comerciale au subînchiriat sectoare de plajă de la operatorii care au cîştigat licitaţiile discutabile de atribuire a sectoarelor de plajă. În acest sens, declaraţia comisarului şef al Gărzii de Mediu a fost edificatoare pentru că la controalele efectuate reprezentanţii acestei instituţii au găsit alte firme decît cele care au participat la licitaţie. În mod ciudat, nicio discotecă nu a fost amendată, din multele construite ilegal pe plajele litoralului, şi asta pentru că DADL nu a avut… chitanţiere pentru aplicarea amenzilor, iar Garda de Mediu nu a avut bază legală pentru că în plin sezon estival s-a modificat actul normativ care dădea competenţă acestei instituţii. În ceea ce priveşte amenzile modeste aplicate la doi operatori de plajă acestea au fost deja contestate aşa că cele 1.824 de controale s-au materializat cu doar cîteva amenzi modeste în timp ce, în 2006, plajele litoralului românesc au fost paradisul afacerilor ilegale şi a muncii la negru. DADL nu a avut formulare pentru constatarea şi aplicarea sancţiunilor, Garda de Mediu a fost blocată printr-un act normativ venit de la Bucureşti, iar celelorlalte instituţii cu atribuţii de control le-a fost interzis accesul pe plaje pentru a verifica abuzurile şi activitatea ilicită.

Următoarea acţiune de control a DADL este programată în luna octombrie, cînd, alături de reprezentanţi ai Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor şi ai Administraţiei Naţionale Apele Române se va face verificarea stării tehnice a construcţiilor hidrotehnice în bazinul hidrografic Dobrogea Litoral. Vor fi verificate stocurile de materiale şi mijloacele de intervenţie operativă, planurile de apărare împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase, accidentelor la construcţii hidrotehnice şi poluării accidentale, precum şi modul de funcţionare al fluxului informaţional pentru apărarea împotriva inundaţiilor şi modul în care autorităţile publice locale cunosc atribuţiile care le revin pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii.



12