Actorii şi publicul sărbătoresc Ziua Mondială a Teatrului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mesaje aniversare, spectacole şi incursiuni în culise

Actorii şi publicul sărbătoresc Ziua Mondială a Teatrului

Cultură 26 Martie 2014 / 00:00 748 accesări

Actorii, regizorii, scenografii şi toţi slujitorii muzei Thalia din întreaga lume celebrează, mâine, Ziua Mondială a Teatrului, marcată anual, din 1962 încoace, pe 27 martie. În urbea tomitană, sărbătoarea va fi marcată la Teatrul de Stat Constanţa (TSC), atât mâine, printr-o acţiune inedită, cât şi în weekend, pe scenă, cu cel mai longeviv, dar şi cu cel mai nou spectacol din repertoriu: „Scaiul”, de Feydeau, respectiv „Nunta lui Figaro”, de Beaumarchais.

VIZITĂ ÎN CULISE Mâine, de Ziua Mondială a Teatrului, TSC îi va avea ca oaspeţi pe „cercetaşii marini”, care vor pătrunde în culisele instituţiei de cultură timp de oră, de la ora 13.00.

CEL MAI LONGEVIV SPECTACOL ŞI CEL MAI NOU TITLU Teatrul de la mare îi invită pe constănţeni sâmbătă, de la ora 19.00, să sărbătorească ziua mondială a artei dramatice, în sala de spectacole, în mijlocul actorilor, urmărind cel mai longeviv titlu din repertoriul curent al TSC: „Scaiul”, de Georges Feydeau. Spumoasa comedie franţuzească, pusă în scenă de Ion Lucian, va avea ca protagonişti actori din toate generaţiile: de la „decanii de vârstă” Ileana Ploscaru şi Alexandru Mereuţă, până la actori consacraţi şi tineri talentaţi: Mihai Sorin Vasilescu, Dana Dumitrescu, Maria Lupu, Adrian Dumitrescu, Dan Cojocaru, Cosmin Mihale. Duminică, de la ora 19.00, TSC va prezenta în cadrul Campaniei Naţionale „Artiştii pentru artişti”, iniţiată de Uniunea Teatrală din România (UNITER), cel mai nou spectacol din repertoriu: „Nunta lui Figaro”, de P.A. Caron de Beaumarchais, în regia lui Cristian Ioan.

O TRADIŢIE DE 52 DE ANI Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de Institutul Internaţional de Teatru, în cadrul Congresului Mondial de la Viena, în anul 1961, fiind sărbătorită prima dată în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea „Teatrului Naţiunilor” de la Paris.

La fel ca în anii precedenţi, înainte de spectacolul aniversar de sâmbătă se va da citire mesajului transmis de Institutul Internaţional de Teatru şi redactat, anul acesta, de dramaturgul şi regizorul sud-african Brett Bailey, precum şi mesajului naţional scris de preşedintele UNITER, Ion Caramitru.

Spiritul spectacolului, omniprezent

„Oriunde se află o societate umană, acolo se manifestă irepresibilul Spirit al Spectacolului. Sub copaci în sate minuscule sau pe scene dotate cu tehnologii avansate din marile metropole ale lumii; în săli de clasă sau pe câmpuri şi în temple; în mahalale, pieţe ale oraşelor, centre comunitare sau subsoluri din centrele vechi ale oraşelor, oamenii se adună pentru a intra în comuniune cu efemerele lumi teatrale pe care le creăm, pentru a ne exprima complexitatea umană, diversitatea, vulnerabilitatea în carne şi oase, prin răsuflare şi voce”, scrie dramaturgul şi regizorul sud-african Brett Bailey, în mesajul transmis de Ziua Internaţională a Teatrului.

Actor şi spectator

La rândul său, Ion Caramitru, în mesajul naţional adresat de Ziua Mondială a Teatrului, încearcă să arate care este „locul acestei preocupări artistice în viaţa publică, într-o competiţie universală de valori”. „În această eră a dezvoltării fără precedent a ştiinţei, spaţiul virtual este o nouă scenă care confiscă energiile unor posibili eroi adevăraţi. Oamenii sunt ascultaţi, controlaţi, manipulaţi, înspăimântaţi de ziua de mâine, de sărăcie şi război. Să-i chemi la teatru ca să uite pare absurd şi inuman, ce le poate oferi o seară agreabilă sau o comedie, ca alternativă!? Şi totuşi, de ce sunt sălile de teatru pline? (... ) Nu cumva pentru că în teatru eşti actor şi spectator în acelaşi timp? Nu cumva pentru că în lumea lui întâlneşti alături gânduri mari, iluzii, spaime, bucurii... Ca-n viaţă?”, se întreabă retoric Ion Caramitru.

Taguri articol


12