ADAMCLISI - Proiect transfrontalier de dezvoltare economică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ADAMCLISI - Proiect transfrontalier de dezvoltare economică

Administrație 29 Ianuarie 2009 / 00:00 976 accesări

Primăria Adamclisi se poate lăuda că este singura administraţie locală din partea de sud a ţării şi zona de nord a Bulgariei care a reuşit performanţa de a obţine finanţare pentru două proiecte transfrontaliere prin Programul PHARE CBC 2006 România - Bulgaria, pe care le derulează simultan cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa (CJC). Un proiect se derulează pe componenta culturală, iar cel de-a doilea are ca scop dezvoltarea economică a localităţii. Cel din urmă, denumit „Mediul rural transfrontalier - un teritoriu de acţiune colectivă” şi avînd beneficiar Adamclisi, a fost lansat în cursul după-amiezii de ieri, într-un cadru organizat la Căminul Cultural din satul Zorile. La lansare a participat şi primarul din Adamclisi, Emilian Burcea, managerul de proiect din cadrul CJC, Carla Stamate, dar şi persoane interesate de derularea proiectului. Primăria Adamclisi şi CJC au ca parteneri municipalitatea General Toshevo, Bulgaria şi Oficiul Judeţean pentru Consultanţă Agricolă Constanţa, iar echipa de management a proiectului este asigurată de către Direcţia Generală de Afaceri Europene din cadrul CJC.

Scopul principal al proiectului este de a promova o dezvoltare economică durabilă a regiunii de graniţă România - Bulgaria şi de a reduce caracterul periferic prin creşterea cooperării între populaţia angajată în activităţi cu specific agricol din regiunea de sud a judeţului Constanţa şi districtul Dobrich, precum şi asigurarea fluxului informaţional necesar pentru înfiinţarea şi întreţinerea unor exploataţii agricole eficiente şi a unor afaceri profitabile agro-alimentar. Proiectul constă în organizarea unei serii de activităţi, iar grupul ţintă îl reprezintă 120 de persoane, 80 din zona de sud a judeţului Constanţa, iar 40, din districtul Dobrich, Bulgaria. Cursanţii vor fi selectaţi în funcţie de apartenenţa la următoarele categorii: proprietari de teren agricol, fermieri, arendaşi sau alte persoane care doresc să devină întreprinzători în mediul rural, persoane din mediul rural care doresc să menţină şi să dezvolte activităţi agroturistice, angajaţi sau potenţiali angajaţi ai unităţilor de turism rural. În februarie şi martie vor fi organizate patru sesiuni de instruire/ informare/ perfecţionare, la care vor participa patru grupe de cursanţi. „Toţi lectorii care vor preda cursanţilor sînt autorizaţi, iar la finalul cursurilor vor primi un certificat prin care acestea vor fi recunoscute”, a declarat asistent manager de proiect, Costel Susanu, care a realizat şi prezentarea proiectului.

O altă etapă este întocmirea studiilor de fezabilitate pentru realizarea obiectivului Centru de Cooperare şi Consultanţă Transfrontalieră România - Bulgaria în Adamclisi, crearea unei burse agricole virtuale prin intermediul unui web-site, care va pune în legătură directă producătorii cu potenţialii cumpărători de produse agro-alimentare şi editarea unui manual bilingv de bune practici, ce va fi distribuit în judeţul Constanţa şi districtul Dobrich. „Am identificat deja programul prin care va fi construit Centrul de Cooperare şi Consultanţă Transfrontalieră România – Bulgaria, în Adamclisi. Este vorba de acelaşi Program de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria 2007-2013 pe Axa 3, prin care s-au derulat şi cele două proiecte”, a afirmat managerul de proiect, Carla Stamate. În plus, Primăria a identificat deja spaţiul unde va fi construit centrul. Valoarea întregului proiect este de 150 de mii de euro, cofinanţarea de la bugetul local al comunei Adamclisi fiind de 15 mii de euro. Deocamdată, proiectul se află în faza de desfăşurare a sesiunii de training pentru cursanţi, iar pînă în august se vor finaliza toate activităţile programate. „Oamenii din Adamclisi sînt încîntaţi şi de abia aşteaptă să-şi primească certificatele după ce vor finaliza cursurile”, a spus Emilian Burcea, mulţumit de reuşita implementării proiectului.



12