Alertă maximă în regiunea Bruxelles, până lunea viitoare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alertă maximă în regiunea Bruxelles, până lunea viitoare

Externe 24 Noiembrie 2015 / 16:15 569 accesări

Nivelul de alertă maximă este menţinut timp de o săptămână în regiunea Bruxelles, a anunţat, luni seara, premierul belgian, Charles Michel, care a adăugat că metroul şi şcolile, închise de sâmbătă, urmează să fie redeschise miercuri. Nivelul ameninţării urmează să fie evaluat din nou lunea viitoare, a anunţat premierul, care şi-a exprimat speranţa revenirii la normal, dar care a precizat că ameninţarea era la fel de puternică luni ca duminică. Nivelul 4 de alertă corespunde unei ameninţări considerate grave şi iminente. El a fost impus în regiunea Bruxelles în noaptea de vineri spre sâmbătă, în timp ce restul Belgiei rămâne la nivelul 3, care va fi menţinut până la 30 noiembrie. Autorităţile belgiene au anunţat în weekend că se tem de atentate similare celor de la Paris, din 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi şi aproximativ 350 de răniţi.

În timp ce militari şi poliţişti înarmaţi patrulau pe străzile capitalei, Parchetul federal a anunţat luni că a inculpat o a patra persoană pentru fapte de terorism în legătură cu atacurile de la Paris. Persoana inculpată a fost reţinută duminică, în timpul unor operaţiuni de poliţie. Celelalte 15 persoane reţinute atunci au fost eliberate luni. Două dintre cele cinci persoane reţinute luni au fost de asemenea eliberate, iar arestul preventiv al celorlalte trei a fost prelungit. Alte trei persoane au fost deja inculpate săptămâna trecută, dintre care una pentru deţinere ilegală de arme de foc. Celelalte două persoane inculpate sunt cele care l-au adus cu maşina de la Paris în Belgia pe Salah Abdeslam, al cărui frate mai mare s-a detonat la cafeneaua Comptoir Voltaire, în estul Parisului, în seara lui 13 noiembrie. În pofida activităţii intense a poliţiei, în principal în regiunea Bruxelles, Salah Abdeslam nu a fost încă găsit, iar unii miniştri au declarat că acest bărbat - sau alţii - ar putea constitui o ameninţare la adresa capitalei belgiene, în care - potrivit anchetatorilor francezi - au fost planificate atacurile de la Paris, de către jihadişti belgieni şi francezi, dintre care unii s-au întors din Siria. Ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, a declarat că urmărirea nu se va încheia, cu siguranţă, prea repede.

Un jihadist din cadrul grupării Statul Islamic (SI), prezentat ca belgian, îşi îndeamnă ”fraţii din străinătate”, într-o înregistrare video postată online pe site-uri islamiste, să urmeze exemplul atacurilor de la Paris, care, afirmă el, au semănat haos în Franţa în doar câteva ore. Identificat cu numele de război Abou Katada al Beljiki (belgianul), acest jihadist apreciază că atacurile de la Paris au făcut milioane de persoane să plângă, dar că, totodată, ”au umplut de bucurie credincioşii”.

Citește și:

Nivelul maxim de alertă în regiunea Bruxelles, menținut până lunea viitoare

Noi măsuri de securitate în Franţa şi Europa

Centură explozivă găsită la periferia Parisului

Islamist arestat la Bruxelles pentru implicare în atacurile teroriste de la Paris

”Teroriști din Statul Islamic se află în R. Moldova”

Taguri articol


12