ALERTĂ! Tânăr de 17 ani, UCIS de virusul gripal!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se îngroașă gluma!

ALERTĂ! Tânăr de 17 ani, UCIS de virusul gripal!

Sănătate 15 Ianuarie 2019 / 13:28 2170 accesări

În România, pe 15 ianuarie, specialiști ai Institutului Național de Sănătate Publică au anunțat cel de-al 8-lea deces cauzat de virusul gripal; un tânăr de 17 ani, din județul Teleorman, confirmat cu virus gripal tip A, subtip(H1)pdm09 și Virus Respirator Sincițial (VRS), având condiții medicale preexistente și nevaccinat antigripal.

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat al 8-lea deces cauzat de virusul gripal. Este vorba despre un tânăr de 17 ani, din județul Teleorman, confirmat cu virus gripal tip A, subtip(H1)pdm09 și Virus Respirator Sincițial (VRS), având condiții medicale preexistente și nevaccinat antigripal. Data decesului a fost 15 ianuarie. Medicii recomandă prezentarea la specialist la primele semne de boală și evitarea automedicației. Nu în ultimul rând, singura metodă de prevenire a îmbolnăvirii este vaccinarea.

SFATURI ALE DSPJ CONSTANȚA

Specialiști ai Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța au făcut cunoscute mai multe informații pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Astfel, este bine de știut că virusurile gripale umane se transmit în mod obişnuit de la om la om prin tuse şi strănut. Există însa și riscul transmiterii indirecte prin atingerea suprafeţelor sau obiectelor contaminate cu virusuri gripale. Contagiozitatea începe cu o zi înaintea apariţiei simptomelor gripale şi durează încă 7 zile de la debutul bolii. Copiii (în special copiii mici), persoanele cu imunodepresie pot fi contagioşi mai multe zile.

Măsuri ce se impun la depistarea unui caz de gripă într-o unitate spitalicească: izolarea pacientului în încapere proprie, cu veselă proprie şi dotarea cu echipament individual de protecţie (mască); limitarea contactului bolnavului cu vizitatorii; personalul în contact cu bolnavul va purta echipament de protecție complet: bonetă, mască cu 4 straturi care să acopere nasul și gura, boneta, halat, mănuși. Masca trebuie schimbată dacă se umezește; după fiecare contact cu bolnavul mâinile se spală și se antiseptizează; încăperea în care este izolat bolnavul trebuie aerisită în mod repetat, curățată zilnic și dezinfectată după externare (dezinfecție terminală). Virusurile gripale sunt sensibile la dezinfectantele obișnuite; vizitatorilor li se va asigură echipament de protecție de unică folosință - halat, mască, botoși; persoanele care au avut contact cu bolnavul vor fi supravegheate medical pe durata a 7 zile de la ultima expunere la sursa de infecţie. Contactul se definește de la o distanță mai mică de 1 m față de sursă pe durata a minim 15 minute. O atenţie deosebită se va acorda persoanelor cu risc crescut de a face boala: copii, vârstnici, gravide, persoanele cu imunodeficienţă, maladii preexistente, în special cronice, diabet zaharat etc; respectarea măsurilor de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos - alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare); evitarea automedicației și prezentarea la medicul de familie de la primele semne de îmbolnăvire pentru diagnostic și tratament; vaccinarea antigripală prin medicii de familie; în unitățile de preșcolari și școlari efectuarea triajului de către cadrele didactice în clasă, la prima ora de curs, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități.12