Alina Bica este refugiat politic în Costa Rica, susţine avocatul ei. Judecătorii îl contrazic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alina Bica este refugiat politic în Costa Rica, susţine avocatul ei. Judecătorii îl contrazic

Justiție 20 Aprilie 2018 / 15:49 716 accesări

Avocatul Alinei Bica a anunţat, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că fosta şefă a DIICOT a primit din luna ianuarie statutul de refugiat politic în Costa Rica. Judecătorii au amânat dosarul pentru data de 16 mai, când este posibil să se desfăşoare ultimul termen al procesului.

"Doamna Bica are statut protejat şi este refugiat în Costa Rica. Reşedinţa sa este acum este în San Jose", a spus avocatul în sala de judecată.

Alina Bica ar refugiat din luna ianuarie, avocatul ei prezentând documente pe care le-ar fi luat de la jurnalista Sorina Matei, căreia Bica i le-ar fi trimis traduse, potrivit celor spuse de avocat în sala de judecată.

Avocatul Alinei Bica a solicitat ÎCCJ transmiterea unei adrese la DNA prin care să se ceară informaţii referitoare la aplicarea protocolului SRI-Parchetul General în cazul ei. Mai exact, apărătorul cere să afle daca ofiţerii SRI au făcut acte în acest dosar, solicitând în acest context amânarea şedinţei de judecată.

Avocatul Alinei Bica a susţinut că fosta şefă a DIICOT se află în imposibilitatea de a veni în România, din cauza unei leziuni de coloană lombară, cerând astfel audierea prin videoconferinţă, dând exemplu lui Sebastian Ghiţă.

Acesta a precizat că urmează să aibă o intervenţie medicală, iar trei luni nu poate călători cu avionul.

"S-au desfiinţat cursele maritime, singurele sunt de marfă. Nu sunt vase de croazieră care să traverseze acum oceanul. De aceea nu a putut să vină în faţa dumneavoastră. (..) Doamna Bica va cere să fie audiată prin intermediul videoconferinţei, aşa cu s-a întâmplat cu cel din Serbia", a spus avocatul Alinei Bica în sala de judecată.

În replică, procurorul DNA a cerut respingerea cererilor, precizând că documentele depuse nu demonstrează că se află în imposibilitatea de a călători, menţionând că se urmăreşte tergiversarea cauzei.

"Această stare de sănătate a fost invocată din decembrie 2017. Recomandarea medicală iniţială a fost tratament cu analgezice. De atunci nu au mai apărut modificari. Ea a solicitat să dea o declaraţie suplimentară. Între timp, Alina Bica a plecat din ţară. Demersurile acesteia urmăresc tergiversarea cauzei", a spus procurorul DNA.

Instanţa supremă a decis, vineri, amânarea termenului din dosarul Alinei Bica până pe 16 mai, dispunând solicitarea de informaţii de la DNA privind modalitatea în care s-a aplicat protocolul SRI-Parchetul General în acest caz. Judecătorii spun că Bica nu e refugiat în Costa Rica

ÎCCJ constată că actele medicale nu dovedesc imposibilitatea de prezenţă. (..) ÎCCJ constată că aceasta nu are statut de refugiat, are un carnet provizoriu valabil până la 30 ianuarie 2019.

Judecătorii au respins cererea de secretizare a şedinţei, însă au admis transmiterea unei adrese către DNA pentru comunicarea modului în care s-a aplicat protocolul SRI-Parchetul General în această cauză.

Judecătorii au amânat dosarul pentru data de 16 mai, când este posibil să se desfăşoare ultimul termen al procesului.

Alina Bica este judecată pentru fapte pe care le-ar fi comis în calitate de membru în comisia ANRP.Omul de afaceri Dorin Cocoş este judecat pentru două fapte de trafic de influenţă şi dare de mită, iar fiul acestuia Alin Cocoş, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită. Dorin Cocoş este acuzat că, în schimbul influenţei exercitate asupra Alinei Bica şi a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins şi primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denunţător în cauză, suma de 10 milioane de euro, cu condiţia să-i asigure rezolvarea dosarului de despăgubire.

În urmă cu o săptămână, la ultimul termen în dosarul Gala Bute, şi avocatul Elenei Udrea a anunţat că aceasta a solicitat azil politic în Costa Rica şi a solicitat audierea prin videoconferinţă, însă instanţa a considerat nerelevante documentele prezentate şi a respins cererea.

Bica a fost deja condamnată în două dosare penale, însă deciziile nu sunt definitive. În noiembrie 2016, ea a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, iar în ianuarie 2017, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, în legătură cu intervenţii pentru clasarea unui dosar în care era implicat omul de afaceri Horia Simu.

Taguri articol


12