Ambasadorul României în Ungaria, tras de urechi după declaraţiile lui Tudose

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Culmea tupeului Ambasadorul României în Ungaria, tras de urechi după declaraţiile lui Tudose
Politică 12 Ianuarie 2018 / 15:25 593 accesări 2 comentarii

Ambasadorul României la Budapesta a fost convocat la Ministerul ungar de Externe pentru a oferi explicaţii în legătură cu declaraţiile premierului Mihai Tudose, care s-a pronunţat împotriva oricărui dialog privind autonomia, anunţă ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto. Recentele declaraţii făcute de premierul român Mihai Tudose referitoare la eforturile proautonomie ale comunităţii maghiare sunt "total inacceptabile şi incompatibile cu valorile europene şi cu situaţia secolului 21", a declarat vineri ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, citat de agenţia MTI. „În interesul comunităţii maghiare din România, Guvernul Ungariei a încercat permanent să construiască relaţii bilaterale ungaro-române axate pe încrederea reciprocă. Acest lucru a fost primit cu niveluri variate de reciprocitate de către diversele guverne ale României“, a observat Peter Szijjarto.

Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, şi partidul de opoziţie LMP au criticat, vineri, declaraţiile premierului român Mihai Tudose cu privire la refuzul dialogului despre autonomia unor părţi din România, catalogând aceste afirmaţii drept ”inadmisibile”, relatează agenţia MTI. ”Mihai Tudose îi ameninţă cu spânzurătoarea pe acei maghiari din Transilvania, care arborează în patria lor steagul secuiesc şi îşi apără identitatea maghiară. Această declaraţie duce cu gândul la cele mai întunecate şi barbare perioade ale secolului XX şi denotă o agresivitate de nepermis pentru un şef de guvern al unui stat care se consideră european”, a declarat Balázs Hidvéghi, directorul de comunicare al primului-ministru din Ungaria, adăugând că cuvintele lui Mihai Tudose “întrec orice măsură, sunt nemaiîntâlnite în politica europeană şi au fost întipărite definitiv în mintea şi sufletul fiecărui maghiar”. Şi Péter Ungár, liderul partidului de opoziţie LMP, a afirmat că în 2018 o asemenea afirmaţie este de nepermis. Tototdată, acesta l-a somat pe ministrul ungar de Externe să transmită, de urgenţă, o notă verbală ambasadei României de la Budapesta şi să se folosească de toate căile diplomatice pentru ca premierul român să prezinte, de îndată, scuze.

Reacţia oficialilor de la Budapesta vine după ce Mihai Tudose a scris, joi, pe Facebook că refuză orice dialog legat de autonomia unei părţi a ţării, considerând că discuţiile pe această temă sunt în afara legii. "În calitate de român şi de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părţi a României. Este o încălcare a Constituţiei acestei ţări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea şi indivizibilitatea statului român. Discuţiile despre autonomia ţinutului Secuiesc sunt în afara legii şi nu merită luate în seamă, reprezentând doar o încercare de destabilizare a unităţii României în anul Centenarului", se arată în postarea premierului Mihai Tudose.

Taguri articol
loading...

2 comentarii

dacul ianos 12:34:31 / 13 Ianuarie 2018
propunere

Noi de ce nu-l chemam pe ambasadorul Ungariei pentru declaratiile anticonstirutionale ale asazisilor secui? Pentru ca ne-am obisnuit sa fim slugi si sa cerem voie de la bec cind vrem sa ne aparam drepturile. Pe de alta parte. dl Tudose ,nu cumva face jocul ungurilor?Iar este ceva ciudat in declaratia asta.

NEFTALI 23:13:46 / 13 Ianuarie 2018
Afacere simpla si

Afacere simpla si profitabila.Faci bani stind acasa ,lucrind la calculator,in timpul liber!Conditii:minime cunostinte de utilizare a calculatorului.INCEPE si vei fi uimit.Sistem genial.Cind esti pregatit cauta-ne.Info:atingerea12@gmail.com

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2038 secunde