Apa a trecut, pagubele încă se numără

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Primele bilanțuri oficiale după inundațiile din vest

Apa a trecut, pagubele încă se numără

Justiție 06 August 2014 / 00:00 438 accesări

După ploile torențiale și viiturile nimicitoare ce au măturat sate întregi din județele vestice și sud-vestice ale țării, au început să apară și bilanțurile oficiale ale pagubelor. Până acum s-a vorbit mai mult despre numărul de case distruse, grădini inundate și terenuri agricole compromise. Însă distrugerile se dovedesc a fi mult mai mari. Recent, Regia Națională a Pădurilor - Romsilva a publicat un raport în care consemnează faptul că mai multe drumuri forestiere, însumând 500 de kilometri, au fost distruse. Județele afectate din acest punct de vedere sunt Vâlcea, cu peste 260 de kilometri, Argeș și Hunedoara - cu câte 80 de kilometri, Bacău și Gorj - cu câte 40 de kilometri. Au mai fost calamitate 42 de hectare de păduri și șapte hectare de pepiniere din Teleorman, precum și 55 de hectare de păduri de molid din Suceava. În plus, conform datelor centralizate de Romsilva, au mai fost distruse două păstrăvării din Bacău și Vâlcea.

VÂLCEA, CEL MAI AFECTAT JUDEȚ De asemenea, dintr-un bilanț al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vâlcea reiese că, în urma precipitațiilor de săptămâna trecută, au fost afectate 55 de localități din cele 89 existente. În acest județ, au fost salvate peste 155 de persoane, iar alte 400 au fost evacuate preventiv. De asemenea, au fost inundate 300 de case, 100 dintre ele fiind distruse complet. Din punctul de vedere al infrastructurii, bilanțul arată că cinci drumuri naționale și 17 județene au fost afectate. Au mai fost avariate cinci rețele de alimentare cu apă, două rețele de alimentare cu gaze, 12 rețele electrice și 31 de puncte de transformare. În altă ordine de idei, ieri, în urma unei ploi torențiale, centrul stațiunii vâlcene Căciulata a fost inundat, traficul pe strada principală fiind blocat. Pe de altă parte, MApN anunță că peste 50 de militari, cu peste 11 mijloace tehnice, continuă să-i sprijine pe sinistrații din județele Argeș, Dolj, Olt și Vâlcea.

VEȘTI RELE Din păcate, veștile rele venite din partea hidrologilor și meteorologilor par să nu se mai sfârșească. Specialiștii din cadrul Institutului de Hidrologie și Gospodărire a Apelor au mai emis câteva avertizări de cod galben și portocaliu. Sunt vizate râurile Bârzava Moravița, Caraș și Timiș, din județele Caraș-Severin și Timiș. Totodată, există risc de producere a inundațiilor și în bazinele hidrografice mai mici din județele Mehedinți, Hunedoara și Gorj. De asemenea, începând de ieri, meteorologii au emis o informare potrivit căreia vremea va fi instabilă în toată țara, iar în vest pot cădea precipitații abundente. De aceea, MAI a anunțat că peste 900 de pompieri sunt mobilizați în zonele cu risc de inundații, iar alți 1.350 de angajați ai MAI sunt pregătiți să intervină în caz de nevoie.

Taguri articol


12