Armament în Marea Chinei pentru că... e necesar împotriva SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Armament în Marea Chinei pentru că... e necesar împotriva SUA

Externe 25 Februarie 2016 / 16:15 778 accesări

Administraţia de la Beijing susţine că are nevoie de armament în Marea Chinei de Sud, din cauza ”procesului de militarizare lansat de SUA”, argumentând că poate instala orice echipament militar pe propriul teritoriu. ”În acest context, construirea unor baze militare pe insule din Marea Chinei de Sud este cu adevărat necesară. Arhipelagul Paracel este parte inseparabilă a teritoriului Chinei. Este dreptul legitim al Chinei să instaleze capacităţi militare pe propriul teritoriu”, a insistat, joi, Wu Qian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării.

SUA au anunţat miercuri că vor intensifica patrulele navale în Marea Chinei de Sud, invocând respectarea principiului libertăţii de navigaţie. ”SUA vor efectua operaţiuni maritime suplimentare, de o complexitate mai mare, în Marea Chinei de Sud”, a declarat amiralul Harry Harris, comandantul Flotei americane din Pacific. Oficialul militar a precizat, în faţa membrilor Comisiei Forţelor Armate din Camera Reprezentanţilor, că SUA trebuie să continue operaţiunile maritime, alături de aliaţi precum Japonia şi Coreea de Sud, în această zonă disputată, după ce China a instalat, zilele trecute, rachete sol-aer pe insula Woody din arhipelagul Paracel şi noi radare în reciful Cuarteron. În contextul vizitei la Washington a ministrului chinez de Externe, Wang Yi, armata chineză a anunţat trimiterea unor avioane de vânătoare de tip Shenyang J-11 şi Xian JH-7 pe insula Woody. În cursul întrevederii cu secretarul de stat american, John Kerry, Wang Yi a cerut SUA să evite patrulele maritime şi zborurile în apropierea zonelor din Marea Chinei de Sud revendicate de Beijing.

În octombrie 2015, SUA au trimis o navă militară în apropierea unei insule artificiale chineze din Marea Chinei de Sud, manevra având rolul de a contesta revendicările teritoriale ale Beijingului. Distrugătorul „USS Lassen“, aparţinând Forţelor Navale americane, s-a apropiat la 22 km de insula Spratly, la limita apelor teritoriale revendicate de China, care a atras atenţia că armata sa va răspunde provocărilor SUA.12
Pagina a fost generata in 0.1784 secunde