Asigurările sociale şi de sănătate ar trebui plafonate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Asigurările sociale şi de sănătate ar trebui plafonate

Soluţia de Ruiter: pentru sumele din salariu care depăşesc contravaloarea a cinci salarii medii, angajatorul să nu mai achite contribuţii la asigurările sociale şi de sănătate!
Social 16 Aprilie 2008 / 00:00 551 accesări

Vicepreşedintele Camerei de Comerţ Americane (AmCham), Peter de Ruiter, aflat în România cu ocazia unui seminar, a declarat ieri că plata contribuţiilor la asigurările sociale şi de sănătate ar trebui limitată pînă la un plafon reprezentînd contravaloarea a cinci salarii medii pe economie, pentru a restrînge plecarea angajaţilor competenţi şi a managerilor din ţara noastră. „România este una dintre puţinele ţări din regiune în care nu există un plafon pînă la care să fie plătite asigurările sociale şi de sănătate. Indiferent cît este salariul unui angajat, asigurările plătite reprezintă un procent fix din acesta”, a explicat de Ruiter, care este şi partener al PricewaterhouseCoopers în România. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), cîştigul salarial mediu brut a fost, în luna februarie, de 1.543 lei, în timp ce salariul net a înregistrat o medie de 1.134 de lei. Din informaţiile AmCham, România se confruntă cu plecarea unui flux mare de forţă de muncă competitivă şi de manageri, ca urmare a legislaţiei stricte în domeniu. De Ruiter dă şi soluţia: pentru sumele din salariu care depăşesc contravaloarea a cinci salarii medii, angajatorul să nu mai achite contribuţii la asigurările sociale şi de sănătate! De asemenea, AmCham desfăşoară activităţi de lobby şi pentru modificarea legislaţiei pentru funcţionarea Camerei Consultanţilor Fiscali, una dintre solicitările patronatului fiind modificarea taxei de membru, care ar trebui să fie fixă şi nu ca un procent din cifra de afaceri a companiilor care fac parte din acest organism. Totodată, reprezentanţii AmCham au elaborat, împreună cu alte şapte asociaţii de afaceri, un proiect de modificare a legii investiţiilor, care a fost înmînat primului ministru şi ministrului Economiei şi Finanţelor, cu scopul de a stimula investiţiile locale şi străine în România. De Ruiter crede că Guvernul ar trebui să consulte mai des organizaţiile patronale în privinţa legislaţiei care reglementează mediul de afaceri şi „să nu le ocolească aşa cum face cîteodată cu Parlamentul”.

Înfiinţată în 1993 de investitori americani în România, AmCham numără în prezent 270 de membri, din care 40% sînt companii americane, 20% sînt firme româneşti, iar restul investitori de alte naţionalităţi.



Ştiri recomandate

12