Asociația Elevilor din Constanța: Sorin Cîmpeanu dă dovadă de aroganță față de protestul elevilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Asociația Elevilor din Constanța: Sorin Cîmpeanu dă dovadă de aroganță față de protestul elevilor

Social, Educație 08 Martie 2021 / 08:13 1639 accesări
Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC. Foto: facebook

Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC. Foto: facebook

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) și Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI) condamnă ferm atitudinea Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, față de protestul elevilor și consideră că acesta a dat dovadă de aroganță și dezinteres față de nevoile elevilor navetiști, a transmis Asociația Elevilor din Constanța într-un comunicat de presă.

Vineri, 5 martie a.c., reprezentanții elevilor au protestat în fața Ministerului Educației împotriva proiectului de Ordonanță de urgență ce prevede eliminarea dreptului elevilor la transport județean gratuit. În timpul protestului, ministrul Sorin Cîmpeanu a ieșit afară pentru a discuta cu elevii, insistând că OUG-ul va fi dat miercuri. Acesta a ignorat total solicitarea elevilor, dând dovadă de sfidare față de elevii reprezentanți.

Cele două asociații de elevi au mers apoi la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrație și la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, pentru a depune un memoriu care conține solicitările reprezentanților.

Proiectul de Ordonanță reglementează procedura de decont pentru abonamentele la transportul județean, măsură ce a mai fost aplicată în trecut și care s-a dovedit a fi ineficientă. Astfel, în loc ca elevii să primească abonamente gratuite așa cum prevede legea în vigoare, aceștia vor trebui să le achiziționeze din banii proprii, urmând să și le deconteze la școală. Mai mult, guvernanții doresc să oblige transportatorii să acorde abonamente în limita unui tarif maxim de 30 de lei pentru 3 kilometri, plus 3 lei/km pentru cursele ce depășesc această distanță.

Măsura tarifelor maximale a mai fost pusă în aplicare în trecut, în anul 2016, prin OUG nr. 69/2016. Problema a fost că statul nu a gândit o metodă de a compensa firmelor de transport diferența de tarif față de prețul unui abonament normal, conform legislației europene în domeniu, iar tarifele impuse erau de cele mai multe ori sub costul de funcționare al acestora.

Astfel, pentru că transportatorii nu au respectat tarifele impuse de Guvern, elevii cumpărau abonamente la preț întreg, iar școlile nu puteau deconta conform legii decât o parte. În practică, elevii au fost puși în una din două situații: școlile fie nu au decontat deloc abonamentele, mergând pe premisa că acestea nu respectă tarifele maximale, fie au decontat strict plafonul stabilit.

Măsura pe care AEC a susținut-o și care a fost reiterată prin Legea 226/2020, aflată în vigoare, este ca elevii să își cumpere abonamentele gratuite, iar ulterior firmele de transport să își primească banii înapoi de la consiliile județene, în baza unor contracte de servicii publice. Aceste contracte, deși obligatorii din anul 2001, întâi prin OG 86/2001, apoi prin Legea 92/2007. nu au fost încheiate de către consiliile județene decât în o parte din județe, fapt ce a dus la nerespectarea drepturilor elevilor.

Susținem ferm că singura soluție reală a problemei transportului elevilor este punerea în aplicare a legii 226/2020, opțiune ignorată de ministrul Sorin Cîmpeanu.

“Astăzi la Ministerul Educației a fost o zi de coșmar. Am văzut cum Sorin Cîmpeanu a afirmat fără nicio reținere că va tăia transportul elevilor și va condamna sute de mii de elevi la abandon școlar. Cu aroganță m-a întrebat dacă am pregătire juridică pentru a discuta despre problema transportului, de parcă nu aș fi stat împreună cu colegii mei ore întregi pentru a încerca să găsim soluții și să ne documentăm despre problema transportului. A fost doar o încercare de a ne intimida, dar fără rezultat. Vom acționa pe toate căile posibile pentru a împiedica această ordonanță.” - Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC.



12