Atentate sîngeroase la Bagdad

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Comandantul corpului puşcaşilor marini în Irak a dezminţit că trupele sale ar fi pierdut controlul asupra vastei provincii al-Anbar, după ce presa americană a dezvăluit că un ofiţer de informaţii a întocmit un raport sumbru despre situaţia din teren. Administraţia de la Washington pare să fi fost deranjat de raportul secret întocmit de colonelul Peter Devlin, în care se descrie eşecul infanteriei marine americane de a instaura pacea în această regiune deşertică din vestul Irakului, ce reprezintă o treime din suprafaţa ţării şi este considerată fieff-ul insurgenţei sunnite.

Atentate sîngeroase la Bagdad

Externe 14 Septembrie 2006 / 00:00 773 accesări

Miercuri dimineaţă, capitala irakiană a fost zguduită de două atentate soldate cu moartea a 22 de persoane şi rănirea altor 76. În ciuda intensificării măsurilor de securitate, poliţia a descoperit, în ultimele 24 de ore, 60 de cadavre neidentificate în mai multe zone din Bagdad, majoritatea prezentînd semne de tortură. Mai multe dintre cadavre erau legate şi împuşcate în cap, iar multe prezentau semne de tortură, indicii ale operaţiunilor desfăşurate de escadroanele morţii şi de bandele de răpitori, care fac ravagii în capitală. Potrivit estimărilor Naţiunilor Unite, circa o sută de persoane sînt ucise zilnic în Irak, în confruntările interconfesionale dintre majoritatea şiită şi minoritatea sunnită.

Comandanţii armatei americane susţin însă că intensificarea măsurilor de securitate în Bagdad a redus rata criminalităţii în august cu peste 40%. Aceste date se referă însă la asasinate individuale, nu şi la atacuri de mare amploare, cum ar fi bombardamentele. Biroul Naţiunilor Unite la Bagdad a admis că numărul cadavrelor neidentificate depuse la morga oraşului în august a scăzut cu 17% faţă de luna iulie. Asasinatele pe criterii confesionale din capitală au determinat sute de persoane să plece din cartierele unde se simţeau minoritare, ceea ce a condus la creşterea tensiunilor între sunniţii din vestul Bagdadului şi şiiţii din estul capitalei.

Seria de violenţe sprijină informaţiile titrate de cotidianul "The Washington Post", care susţine că Guvernul irakian dominat de şiiţi nu îşi exercită în nici un fel autoritatea în provincia al-Anbar, iar cea mai puternică mişcare politică de aici este ramura irakiană a reţelei al-Qaida. Aceste informaţii au fost preluate din raportul colonelului Devlin. Corpul puşcaşilor marini, detaşat cu efective importante în Irak, a înregistrat unele dintre cele mai grave pierderi din Irak, în provincia Anbar. Raportul complet nu a fost dezvăluit, dar susţine că este nevoie urgentă de o divizie suplimentară, formată din circa 16.000 de efective, care să-i sprijine pe cei 30.000 de militari aflaţi în acest moment în Anbar. Statele Unite desfăşoară, la ora actuală, circa 147.000 de militari în Irak.



12