Au ajuns primele ajutoare la centrul de luptă împotriva Ebola

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Au ajuns primele ajutoare la centrul de luptă împotriva Ebola

Monden 22 Octombrie 2014 / 00:00 405 accesări

Medicamente și alte obiecte de primă necesitate în lupta împotriva Ebola au început să ajungă în cele mai afectate dintre țările în care virusul a făcut victime. Ajutoarele au ajuns la sediul Ecowas din Ghana, centrul forței internaționale create pentru a coordona lupta împotriva Ebola, și vor fi direcționate către Guineea, Liberia și Sierra Leone. În urma epidemiei au fost accelerate și cercetările pentru găsirea unui vaccin împotriva febrei hemoragice, iar experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au anunțat că există mari șanse ca serul să fie gata de inoculare în luna decembrie. Din păcate, ieri nu au venit numai vești bune. S-a confirmat că un angajat al Naţiunilor Unite a murit de Ebola în Sierra Leone. Bărbatul a decedat duminică, iar soţia sa primeşte îngrijiri medicale, a declarat Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al ONU. Este vorba de al treilea angajat al ONU decedat de febră hemoragică Ebola în ultimele luni. Rata mortalității în epidemia de Ebola este de 70%.

Ebola a provocat moartea a cel puţin 4.555 de persoane în şapte ţări, Liberia, Sierra Leone, Guineea, Nigeria, Senegal, Spania şi SUA, potrivit celui mai recent bilanţ al OMS. Pe de altă parte, un pacient bolnav de Ebola tratat la Spitalul Emory de lângă oraşul Atlanta, în statul american Georgia, este a treia persoană care a părăsit vindecată instituţia. Bolnavul, un american care a dorit să-şi păstreze anonimatul, nu mai prezintă nicio urmă a virusului şi a părăsit spitalul către un loc neprecizat. Al patrulea bolnav, o infirmieră contaminată la spitalul din Dallas, Texas, în timp ce îngrijea un pacient liberian, Thomas Eric Dunkan, care a decedat pe 8 octombrie, a fost transferată la Spitalul Emory pe 15 octombrie. Spitalul nu a oferit nicio precizare cu privire la starea sănătăţii acesteia.

HIDRATARE PENTRU VINDECARE Hidratarea rapidă a unui pacient bolnav de Ebola este unul dintre factorii care pot ajuta la însănătoşire, afirmă Tom Frieden, directorul Centrului american pentru Controlul şi Prevenirea Epidemiilor (CDC), citat de CNN. Specialiştii în medicină nu au găsit încă un vaccin omologat pentru contracararea Ebola. Trei pacienţi care au luat Ebola în timp ce lucrau în Liberia s-au vindecat după ce au fost trataţi în SUA. De asemenea, o asistentă medicală din Spania care a suferit de Ebola s-a însănătoşit. Însă un pacient liberian, Thomas Eric Duncan, şi un misionar spaniol, Miguel Pajares, au decedat din cauza virusului. După găsirea unui spital care să aibă condiţiile pentru tratarea cazurilor de Ebola, un factor care contribuie semnificativ la creşterea şanselor de supravieţuire este hidratarea rapidă. ”Cel mai important lucru în îngrijirea unui pacient cu Ebola este gestionarea fluidelor şi electroliţilor, pentru a ne asigura că nu rămâne deshidratat”, explică Tom Frieden, directorul Centrului american pentru Controlul şi Prevenirea Epidemiilor. Un alt factor care a contribuit la vindecare au fost transfuziile de la un pacient ce reuşise să învingă virusul febrei hemoragice.

NOI DIRECTIVE Autorităţile sanitare americane, acuzate de o serie de neglijenţe care au condus la contaminarea cu Ebola a două cadre medicale, au publicat noi directive mai stricte pentru a asigura protecţia personalului medical ce asigură tratarea pacienţilor cu febră hemoragică. Anunţul intervine în condiţiile în care două cadre medicale au fost contaminate cu virusul febrei hemoragice într-un spital din Texas, după ce au tratat un pacient liberian infectat, care a decedat la 8 octombrie. Noile instrucţiuni susţin creşterea măsurilor de securitate, a anunţat directorul Centrului american de control şi prevenire a maladiilor (CDC), Tom Frieden. Astfel, înainte de a tratat un pacient cu Ebola, personalul medical trebuie să urmeze o pregătire intensivă, pentru a dobândi competenţele necesare în vederea folosirii echipamentului de protecţie. În plus, acest echipament trebuie să acopere toată pielea, inclusiv mănuşile, combinezonul impermeabil sau masca de unică folosinţă. ”Purtarea ochelarilor nu mai este, de asemenea, recomandată, întrucât nu acoperă toată faţa, spre deosebire de masca de unică folosinţă”, precizează textul cu instrucţiuni stabilite de CDC. Un expert pregătit va trebui să fie prezent pentru a supraveghea fiecare etapă a folosirii echipamentului de protecţie de către personalul medical. ”Cel mai mare risc al contaminării cu Ebola este în momentul în care este scos echipamentul de protecţie”, a precizat Tom Frieden, care a adăugat că procesul ar trebui să fie supravegheat.

Noile instrucţiuni completează textul publicat de CDC înainte de contaminarea celor două cadre medicale ale Spitalului Prezbiterian din Dallas, Texas. ”Ceea ce trebuie să se reţină este că instrucţiunile nu au funcţionat în acest spital”, a explicat Tom Frieden. Autorităţile americane nu au identificat exact situaţia care a condus la contaminarea celor două cadre medicale Nina Pham şi Amber Vinson. Tratarea unui pacient cu Ebola în SUA poate fi mai riscantă decât în Africa, din cauza procedurilor cu un foarte mare grad de risc, cum ar fi intubarea bolnavului, a explicat Tom Frieden. Noile instrucţiuni sunt asemănătoare celor stabilite de echipele organizaţiei Medici fără Frontiere (MSF) din Africa de Vest, regiunea cea mai afectată de această epidemie fără precedent de la descoperirea virusului Ebola, în 1976. CDC colaborează îndeaproape cu spitalele interesate şi care doresc să trateze pacienţii cu Ebola şi, de asemenea, intenţionează să instaleze mai multe centre de specialitate pentru primirea bolnavilor. În prezent, doar patru instituţii medicale din SUA dispun de unităţi speciale pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu virusul Ebola.



12