Avion militar prăbuşit în Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Avion militar prăbuşit în Siria

Externe 14 August 2012 / 00:00 364 accesări

Un avion de vânătoare al armatei siriene s-a prăbuşit ieri dimineaţă, în estul Siriei, în timpul unui antrenament, a anunţat agenţia oficială Sana. ”Avionul militar a avut o pană tehnică în timpul unui antrenament de rutină, în partea de est. Pilotul s-a catapultat, iar căutările continuă pentru a-l găsi”, potrivit unei surse militare citate de Sana. Insurgenţii sirieni afirmă însă că au doborât avionul de vânătoare prăbuşit în regiunea Deir Ezor. ”Da, putem spune că un MiG 21 a fost doborât de obuze ale artileriei antiaeriene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Armatei Siriene Libere (ASL), Kassem Saadeddin. Ulterior, insurgenţii au anunţat că l-au capturat pe pilotul avionului prăbuşit şi au prezentat o înregistrare video cu presupusul pilot. ”Sunt colonelul pilot Mufid Mohammad Suleiman. Misiunea mea era să bombardez oraşul Muhasan, la 400 de kilometri est de Deir Ezzor”, a declarat bărbatul prezentat în imagini.

O înregistrare video postată pe Internet şi vizionată de numeroşi sirieni arată cum mai mulţi rebeli aruncă trupurile unor militari de pe acoperişul unui oficiu poştal din oraşul Al-Bab, în nord-estul Siriei, relatează site-ul ziarului ”Los Angeles Times”. Ambele părţi ale conflictului din Siria au fost acuzate de încălcarea drepturilor omului. Ultima înregistrare video a atras critici dure din partea sirienilor. Potrivit unui membru al comitetului de coordonare din Al-Bab, incidentul s-a produs în urmă cu trei săptămâni, în timp ce rebelii se luptau cu trupele guvernamentale, pentru controlul asupra oraşului.

VIZITĂ UMANITARĂ Adjunctul secretarului general al ONU pentru afaceri umanitare, Valerie Amos, se va deplasa în Siria şi în Liban, de azi până joi, pentru a atrage atenţia asupra deteriorării situaţiei umanitare, ca urmare a conflictului, a anunţat ONU, ieri, la Geneva. Odată cu extinderea luptelor la Damasc şi Alep, ONU apreciază că două milioane de persoane sunt afectate de criză, peste un milion au fugit în alte zone ale ţării şi 140.000 s-au refugiat în Liban, Iordania, Turcia şi Irak. Amos intenţionează să analizeze, împreună cu autorităţile siriene, Crucea Roşie siriană şi alţi parteneri umanitari, mijloacele de creştere a ajutorului umanitar acordat civililor. În Liban, aceasta se va întâlni cu refugiaţii şi va analiza mijloacele de a-i ajuta împreună cu autorităţile şi organizaţiile libaneze.

Cel puţin 7.000 de sirieni au fugit în Turcia, în ultimele trei zile, iar numărul total al refugiaţilor pe teritoriul turc se cifrează acum la 60.000, a anunţat, ieri, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă de la Ankara. Ritmul sosirilor cetăţenilor sirieni în Turcia, între care o mulţime de femei şi copii, s-a intensificat săptămâna trecută, în principal din cauza ofensivei guvernamentale asupra oraşului Alep, situat în apropierea frontierei turce. Turcia adăposteşte refugiaţii sirieni în tabere instalate în sudul ţării. Militarii dezertori sunt plasaţi într-o tabără separată, cu sisteme de securitate sofisticate. Ieri, la Ankara a avut loc un consiliu de miniştri la care s-a discutat despre eventualitatea creării unei noi tabere de refugiaţi, la graniţa turco-siriană.



12