„Avocat“ trimis în judecată pentru exercitare fără drept a unei profesii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Avocat“ trimis în judecată pentru exercitare fără drept a unei profesii
Justiție 17 August 2016 / 11:14 735 accesări 0 comentarii

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța au dispus trimiterea în judecată a unui bărbat acuzat de purtarea robei de avocat în alte condiții decât cele prevăzute de lege, exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi și folosirea fără drept a denumirilor “Barou”, „Uniunea Naţională a Barourilor din România”, „UNBR” ori „Uniunea Avocaţilor din România”. Potrivit anchetatorilor, pe data de 28 aprilie 2015, Dumitru Vasile “s-a prezentat la şedinţa de judecată a Completului P1 al Judecătoriei Constanţa, în dosarul penal nr. 5926/327/2014 - în care avea calitatea de inculpat - purtând roba de avocat, deşi nu avea această calitate”, după cum se arată într-un comunicat de presă dat publicității de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța. Și procurorii spun că suspectul nu s-a oprit aici. În intervalul ianuarie - mai 2016, acesta ar fi redactat plângeri penale, memorii, cereri de studiu al dosarelor, ba chiar i-ar fi acordat “clientului” său asistență juridică la momentul audierii acestuia de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, “folosind denumirile Baroul Bucureşti, Uniunea Naţională a Barourilor din România şi alte denumiri specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat”, potrivit documentului citat.

Procurorii mai spun că, pe data de 24 mai, “inculpatul Vasile Dumitru s-a prezentat în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, unde şi-a declinat calitatea de avocat, alături de persoana vătămată, într-un dosar penal şi a prezentat legitimaţia nr. 1671 şi împuternicirea avocaţială nr. 2/24.05.2016, ambele eliberate de Uniunea Naţională a Barourilor din România, Baroul Bucureşti, asistând persoana vătămată, care a depus la dosar mai multe înscrisuri şi a formulat verbal precizări şi explicaţii în referire la acestea”, conform documentului deja citat.

În actul de trimitere în judecată se mai arată că Dumitru Vasile ar fi formulat o plângere penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, în numele unei societăți comerciale, “utilizând în cuprinsul acesteia denumirile „Baroul Bucureşti”, „Uniunea Naţională a Barourilor din România”, inclusiv impresiuni de ştampilă în interiorul cărora se regăseşte titulatura “Cabinet de avocat Vasile Dumitru”, deşi cel în cauză nu este înscris în tabloul avocaţilor din cadrul UNBR cu sediul în Bucuresti, b-dul Independenţei nr. 5, Sector 5 (Palatul de Justiţie)”, adaugă anchetatorii. La fel ar fi procedat suspectul și în cazul unor cereri sau memorii depuse la diverse instituții ale statului. Acesta s-a adresat inclusiv Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, protestând față de decizia Primăriei Constanța de “a-i îngrădi dreptul de a protesta”. Acesta a transmis și procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție să i se comunice stadiul unor dosare penale pentru a depune probe.Pagina a fost generata in 0.141 secunde