Banii din dosarul Microsoft, folosiţi „pentru campania electorală a lui Băsescu”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premierul Victor Ponta:

Banii din dosarul Microsoft, folosiţi „pentru campania electorală a lui Băsescu”

Justiție 30 Octombrie 2014 / 00:00 637 accesări

Banii din dosarul Microsoft, din 2009, au fost daţi pentru campania electorală a lui Traian Băsescu, prin Elena Udrea, a afirmat liderul PSD, premierul Victor Ponta, adăugând că îi pare rău dacă persoanele implicate vor să stea în închisoare ca nişte martiri, dar precizând că speră să spună adevărul. „Sper ca aceşti oameni să aibă curajul să spună adevărul: că toţi banii aceia din 2009 au ajuns pentru campania electorală a lui Băsescu. Eu ştiu că cei mai mulţi din acei bani - nu ştiu dacă şi-a oprit cineva ceva, că nu cunosc aceste lucruri, e treaba justiţiei - au fost daţi pentru campania electorală a lui Băsescu, prin Udrea. Dacă cei patru vor să fie nişte martiri şi să stea în închisori, regret, că îi cunosc foarte bine şi îmi pare rău de situaţia în care se află, dar sper să spună adevărul şi, atunci, cei care au beneficiat de acei bani poate în sfârşit plătesc”, a spus Ponta la România TV. Întrebat dacă adevărul pus pe hârtie îi va elibera pe aceşti oameni, Ponta a răspuns că da, spunând că "pionii" trebuie eliberaţi, iar "regele şi regina" trebuie băgaţi în închisoare. El a mai afirmat că este convins că procurorii vor stabili un adevăr care este deja cunoscut de multe persoane. "Poate că totuşi vom afla unde au ajuns în campania prezidenţială, a cui, în 2009, banii de la Microsoft. S-ar putea să aflăm în 50 de zile, nu în 50 de ani. După 50 de zile s-ar putea să aflaţi şi despre banii de la Omar Hayssam", a adăugat Ponta, fără detalii. Toţi cei patru care au ajuns luni la DNA - oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, şi Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010 - au fost, ieri, reţinuţi pentru 30 de zile. Motivaţia procurorilor în cazul primilor trei este traficul de influență și spălare de bani, iar pentru fostul ministru - luare de mită în formă continuată și spălare de bani. Anchetatorii descriu, în referatul prin care DNA cere instanţei supreme arestarea preventivă a lui Cocoş, modul în care acesta a încercat să ascundă provenienţa unor bani din cei primiţi în schimbul traficului de influenţă privind licenţele Microsoft. Omul de afaceri ar fi cerut şi primit, mai întâi, 9 milioane de euro, în baza unei înţelegeri prealabile cu primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, şi ministrul Gabriel Sandu. Banii i-au fost daţi lui Cocoş "pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern şi, respectiv, din cadrul ministerelor implicate - MCSI, Ministerul de Finanţe, în scopul de a asigura firmelor susţinute de (...) adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009", se arată în referat.

"La baza plăţilor au stat contracte comerciale ce atestă operaţiuni comerciale fictive şi care au avut rolul de a disimula provenienţa şi circuitul sumelor de bani", susţin anchetatorii. În decembrie 2011, se mai arată în acelaşi document, Dorin Cocoş a primit alţi 500.000 de euro. După aproape trei ani, mai precis în septembrie 2014, la scurtă vreme de la apariţia în presă a primelor informaţii privind dosarul Microsoft, omul de afaceri ar fi încercat să ascundă provenienţa reală a unei părţi din aceşti bani, susţin anchetatorii.

Cocoş, Sandu, Dumitru şi Ştefan, arestaţi în dosarul Microsoft

Gabriel Sandu şi Dorin Cocoş au fost ridicaţi de poliţişti de la locuinţele lor şi duşi în arestul Poliţiei Capitalei, iar Nicolae Dumitru s-a predat, după ce instanţa supremă a emis, ieri, pe numele lor mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile, în dosarul licenţelor Microsoft. Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru au plecat marţi noapte de la instanţa supremă, înaintea pronunţării deciziei de arestare preventivă pentru 30 de zile, în dosarul Microsoft. După decizia instanţei, doar Nicolae Dumitru s-a predat la Poliţie, de unde a fost dus în arest. În cazul lui Dorin Cocoş şi Gabriel Sandu, poliţiştii au mers la locuinţele lor pentru a-i duce în arest, după ce au primit mandatele de arestare emise pe numele acestora de către instanţa supremă. Ultimul care a fost dus în arest este Gabriel Sandu, acesta fiind încarcerat miercuri, în jurul orei 8.00. Primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, arestat şi el în dosarul Microsoft, a fost dus în arest direct de la instanţa supremă, după ce judecătorii au pronunţat decizia. Gabriel Sandu, Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan au fost reţinuţi luni noapte, în dosarul licenţelor Microsoft, iar marţi după-amiază au fost duşi de procurorii anticorupţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă. Instanţa i-a audiat mai multe ore şi a pronunţat decizia de arestare după aproximativ zece ore de la începerea şedinţei de judecată. Decizia de arestare preventivă a celor patru poate fi contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme. Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi primarul Gheorghe Ştefan sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, pentru luare de mită în formă continuată şi spălare de bani. Potrivit DNA, Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro au ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari. Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, a cerut şi primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Şerban Mihăilescu şi Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obţine încheierea contractului de închiriere a licenţelor Microsoft, mai spun anchetatorii.

Potrivit anchetatorilor, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate. Contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se, în mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de cel real, având la bază un necesar nefundamentat, susţin procurorii. În 16 octombrie, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la locuinţele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidenţial Dorin Marian, fostului şef al Serviciului de Informaţii Externe Cătălin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, Remus Truică şi Nicolae Dumitru, la tatăl preşedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum şi la Fundaţia „Dinu Pescariu“, în dosarul Microsoft. În acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri - senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău. Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cei 54 de milioane achitați de Executiv în cadrul contractului.



12