Bashar al-Assad, parte a soluției pentru pacea în Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bashar al-Assad, parte a soluției pentru pacea în Siria

Externe 14 Februarie 2015 / 00:00 1076 accesări

            Emisarul Națiunilor Unite pentru Siria a avut, vineri, o declarație inedită în mesajul purtat la Damasc. În fața amenințării grupării Stat Islamic (IS), ONU pare să fi adoptat o poziție extrem de pragmatică și organizația este pregătită să îl accepte la masa negocierilor pe președintele sirian, Bashar al-Assad. Emisarul ONU, Staffan de Mistura, s-a aflat vineri la Damasc și a declarat că Bashar al-Assad trebuie să fie parte a soluției pentru încetarea violențelor în Siria. La ultimele negocieri purtate la Viena, emisarul ONU a precizat că forțele guvernamentale siriene încă mai controlează o mare parte a teritoriului țării și blochează avansarea grupării teroriste SI. În plus, regimul al-Assad pare pregătit să oprească luptele cu rebelii sirieni în jurul orașului Alep, din nord-estul țării.

            Pe fondul războiului civil din Siria, soldat cu moartea a peste 200.000 de oameni, în timp ce milioane de refugiați au ajuns în tabere din țările vecine, teroriștii din cadrul SI au preluat controlul unor zone de la frontiera Siriei și Irakului, de unde pornesc atacuri sângeroase împotriva civililor. În nordul Irakului, kurzii au fost primele victime ale ofensivei SI.

BAZĂ AMERICANĂ ATACATĂ DE SI Și un important șef militar din Iran, generalul Qasem Soleimani, a prezis înfrângerea în curând, în Irak și în Siria, a unor grupări jihadiste precum SI: ”Având în vedere înfrângerile zdrobitoare suferite de SI și alte grupări teroriste în Irak și Siria, este sigur că sfârșitul lor se apropie”. Până la înfrângerea SI, o bază americană din vestul Irakului a fost atacată de militanții SI, vineri, la o zi după ce gruparea islamistă a cucerit noi teritorii în zonă. Baza Ain al-Asad, unde se găsesc pușcași marini care antrenează soldați irakieni, a fost ținta unor focuri de artilerie și rachete, a informat postul de televiziune independent Al-Sumaria News. Soldații irakieni au ucis opt atacatori sinucigași care au încercat să se strecoare în bază. Baza este situată la circa cinci kilometri de orașul Al-Baghdadi, pe care SI dorește să îl controleze, în provincia sunită Al Anbar.

PLAN DOAR PE HÂRTIE La o lună după atentatele de la Paris, liderii UE au aprobat un plan de luptă contra radicalizării tinerilor musulmani și pentru prevenirea unor noi atentate, dar unele reforme vor lua timp, a recunoscut șeful statului francez, Francois Hollande. ”Nu a fost nici dezbatere, nici controversă pentru adoptarea acestui plan elaborat de miniștrii de Interne, la sfârșitul lunii ianuarie, la Riga, în Letonia”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

            Planul este structurat în jurul a trei acțiuni: prevenirea radicalizării, detectarea teroriștilor și cooperarea internațională. Planul va impune modificări sau interpretări ale normelor și legilor existente. Statele vor institui un control la frontierele externe ale UE, mai ales la aeroporturi, pentru cetățenii celor 26 de țări din spațiul Schengen. Pentru aceasta, va trebui modificat codul Schengen, care interzice aceste controale sistematice. ”Dacă vrem să păstrăm Schengenul, se impune ca frontiera externă să fie un mijloc de control pentru cine vine și cine pleacă”, a explicat François Hollande. Președintele francez vrea un sistem de control permanent. Subiectul este sensibil, a avertizat însă Jean-Claude Juncker. ”Schengen face parte din soluție și nu din problemă”, a repetat acesta. ”Trebuie exploatate la maximum dispozițiile existente fără adăugarea de noi reguli și nici de noi dispoziții la acorduri”, a mai avertizat președintele CE. ”Va fi nevoie de timp pentru a schimba regulile”, a recunoscut Hollande.

            Crearea unui registru european de date ale pasagerilor avioanelor (PNR), în scopul de a urmări deplasările persoanelor suspecte, nu este, de asemenea, încă completă. O propunere, aprobată de guverne, este blocată din 2011 în Parlamentul European, care solicită garanții pentru protecția acestor date. Deputații europeni s-au angajat miercuri să facă tot ce este posibil pentru crearea unui registru european al pasagerilor aerieni până la sfârșitul anului, dar au cerut guvernelor să garanteze o protecție suficientă a datelor cu caracter personal. UE va dezvolta, de asemenea, tehnologia necesară pentru a urmări schimburile de materiale pe rețelele sociale, a bloca site-urile, imaginile și mesajele de propagandă jihadistă și pentru a decripta anumite comunicații. Europol, oficiul european de poliție criminală, va fi însărcinat cu această misiune. Potrivit UE, între 3.000 și 5.000 de cetățeni europeni au plecat să adere la mișcările jihadiste din Siria și Irak, dintre care 30% s-au întors.



12