BERD avertizează țările din CEE că sunt blocate în capcana venitului mediu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
BERD avertizează țările din CEE că sunt blocate în capcana venitului mediu
Economie 22 Noiembrie 2017 / 11:30 804 accesări 1 comentariu

Țările din Europa Centrală și de Est sunt blocate într-o așa numită "capcană a venitului mediu" (o zonă în care veniturile nici nu mai cresc, dar nici nu mai scad - n.r.) și au nevoie de noi strategii de creștere și investiții în infrastructură pentru a relansa creșterea, a apreciat miercuri Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), informează Reuters. În ultimul său raport, BERD atrage atenția asupra plafonului la care au ajuns țările din CEE după un sfert de secol de economie de piață. De asemenea, BERD apreciază că fostele economii comuniste produc în continuare prea multă poluare și, chiar dacă există un apetit de reformă, unele state precum Polonia și Ucraina au întâmpinat blocaje în domenii precum privatizările. "Multe din aceste țări au ajuns, în prezent, la un nivel mediu al veniturilor și trebuie să depășească problema capcanei venitului mediu", a declarat economistul șef la BERD, Sergei Guriev.

Această capcană este un fenomen cu care se confruntă toate țările în curs de dezvoltare. Ritmul de creștere încetinește pe măsură ce progresele tehnologice într-o economie devin mai extinse iar creșterea salariilor erodează avantajul competitiv oferit de mâna de lucru ieftină.

Sergei Guriev a făcut un apel pentru elaborarea de noi modele economice, concentrate pe îmbunătățirea productivității firmelor individuale, extinderea infrastructurii și creștere ecologică.Pagina a fost generata in 0.1527 secunde