Biserica și-a mărit numărul de sfinți

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Biserica și-a mărit numărul de sfinți

Religie 15 Octombrie 2017 / 13:03 2766 accesări
Papa Francisc a oficiat duminică ceremonia din piața Sf. Petru din Vatican

Papa Francisc a oficiat duminică ceremonia din piața Sf. Petru din Vatican

În cadrul unei ceremonii, desfășurate duminică, în piața Sf. Petru din Vatican, Papa Francisc a proclamat 35 de noi sfinți, între care 30 de martiri uciși în Brazilia, în secolul al 17-lea, de către olandezi calviniști, și trei adolescenți mexicani uciși în secolul al 16-lea, reflecții ale istoriei sângeroase a evanghelizării Americii Latine. Aceasta a început în 1597, în statul brazilian Rio Grande, cu misionari iezuiți și preoți veniți din regatul catolic al Portugaliei, dar, în deceniile următoare, sosirea olandezilor calviniști a fost însoțită de persecuții împotriva catolicilor.

Preoții Andre Soveral și Ambrosio Francisco Ferro și 28 de însoțitori laici au fost primii martiri din Brazilia, uciși de soldați olandezi și indieni în două masacre, în 1645, la Cunhass și Uruacu. Potrivit istoricilor, acești martiri, bărbați, femei și copii, beatificați în anul 2000 de Ioan Paul al II-lea, au avut morți îngrozitoare, după torturi și mutilări.

Noii sfinți mexicani, Cristobal, Antonio și Juan, adolescenți uciși din cauza credinței lor între 1527 și 1529, au primit învățături de la primii misionari franciscani sosiți din Spania. Tot duminică au devenit sfinți și un italian și un spaniol care nu au fost martiri. Este vorba de Faustino Miguez (1831-1925), născut în Galiția, care și-a dedicat viața predării și studierii plantelor terapeutice, elaborând remedii care sunt utilizate și astăzi. Acest preot, care a fost și profesor, a fondat un institut pentru educarea fetelor tinere. Italianul Luca Antonio Falcone (1669-1724), care, după unele îndoieli în timpul noviciatului, s-a călugărit devenind capucinul Angelo Acri, a fost un preot care a călătorit toată viața în sudul Italiei și a fost beatificat în 1825.12