Boc îi cere lui Tăriceanu să restructureze Guvernul cu aprobarea Parlamentului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Boc îi cere lui Tăriceanu să restructureze Guvernul cu aprobarea Parlamentului

În cazul în care noua structură a Guvernului este respinsă de Parlament, Guvernul cade
Politică 09 Ianuarie 2007 / 00:00 662 accesări

Liderul PD, Emil Boc, a declarat ieri că premierul trebuie să vină în Parlament cu o propunere de restructurare a Guvernului, care presupune reducerea numărului membrilor Cabinetului de la 24 la 15-18, prin desfiinţarea funcţiilor de ministru de stat şi de ministru delegat. "Restructurarea Guvernului trebuie făcută. Am susţinut încă din vara anului trecut: este o obligaţie pe care am avut-o încă de la începutul guvernării şi este adăugată la ea şi obligaţia de a corela Guvernul pe care îl avem cu ceea ce există în UE", a precizat Boc. Potrivit liderului PD, din punctul de vedere al democraţilor, cele două funcţii de minstru de stat care revin PD "sînt ca şi desfiinţate". "Noi nu le-am ocupat. Trebuie ca primul-ministru să vină în Parlament şi să ceară radierea lor din schema guvernamentală. Asta presupune un vot de restructurare în Parlament", a declarat liderul PD. El a subliniat că PNL nu ar trebui să se teamă de această eventualitate. "Sper că toate partidele să înţeleagă că trebuie să intrăm în Europa cu un guvern restructurat", a adăugat el. Conform procedurii însă, se consideră că în cazul în care noua structură a Guvernului este respinsă de Parlament, Guvernul cade.

Lansată în mai 2006 de democraţi, ideea restructurării Guvernului nu s-a bucurat de aprecierea liberalilor încă de la început. PD anunţa că este necesară reducerea portofoliilor de la 25 la 17, după modelul european. La 15 mai 2006, premierul Tăriceanu anunţa în şedinţa conducerii centrale a PNL că respinge iniţiativa PD privind micşorarea Guvernului: "O restructurare a Guvernului la un pas de aderare în UE nu este oportună. Cînd căruţa este în apă, nu schimbi caii", declara premierul. El a explicat că o astfel de modificare a structurii guvernamentale blochează activitatea Executivului într-un moment în care acesta trebuie să se concentreze pe îndeplinirea obiectivului de aderare la 1 ianuarie 2007. Ulterior, premierul a spus că există o analiză privind restructurarea Guvernului în lucru la Executiv. În cele din urmă, au fost restructurate doar posturile de secretar de stat şi o serie de agenţii. Primul pas spre restructurarea Executivului a fost făcut însă de PD, care a decis renunţarea definitivă la postul de vicepremier, retrăgîndu-l pe Gheorghe Pogea şi anunţînd înlocuirea lui Gheorghe Dobre la Transporturi cu Radu Berceanu. PD a readus în discuţie problema restructurării Guvernului şi în această lună, cînd, după retragerea PC de la guvernare a refuzat să nominalizeze pe cineva pe locul lui Bogdan Pascu, pe postul de vicepremier, responsabil cu IMM-urile. Restructurarea trebuie să aibă acordul Parlamentului, reprezentînd, practic, un vot de încredere.

Boc a mai declarat ieri că, dacă pînă la finalul sesiunii parlamentare de primăvară nu se va adopta votul uninominal, democraţii îi vor solicita premierului să îşi asume răspunderea în Parlament pe acest proiect de lege. Liderul PD a spus că alegerile parlamentare, la termen sau anticipate, trebuie să aibă loc pe baza votului uninominal.



12