Cântecul de lebădă al bankingului românesc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Până când?

Cântecul de lebădă al bankingului românesc

Economie 02 Decembrie 2018 / 18:03 721 accesări
Avocatul Gheorghe Piperea: „Românii captivi ai băncilor, dacă nu sunt faliți, sunt în curs de sufocare. Ruina lor va însemna falimentul sistemului bancar“

Avocatul Gheorghe Piperea: „Românii captivi ai băncilor, dacă nu sunt faliți, sunt în curs de sufocare. Ruina lor va însemna falimentul sistemului bancar“

Anul acesta, sistemul bancar românesc a declarat cel mai mare profit din istorie. „Față de media europeană, e de trei ori mai mare și sună a câștig la loto. Dar e un cântec de lebădă - de la anul, profitul se termină. Nu mai are de unde să fie stors. Persoanele fizice, dacă nu sunt falite, sunt la capătul rezervei de aer, adică în curs de sufocare. Ruina lor va însemna, bineînțeles, falimentul pricăjitului sistem bancar românesc“, notează avocatul Gheorghe Piperea. El amintește că băncile au înșelat clienții (este oficial) și că sunt dăunătoare (e dovedit) - „Și-au făcut rău singure, s-au limitat la a împrumuta statul și populația calificată (cu ghilimelele de rigoare) pentru programul Prima Casă. De altfel, dacă privim statisticile, vedem că șapte bănci din sistem dau 75% din activitate, restul fiind împărțit între alte 31 de entități care și-au pus pe nedrept denumirea de bancă, iar depozitele și totalul creditelor acordate economiei sunt cele mai mici din Europa. Până și sistemul bancar din Bulgaria îl depășește pe al nostru. În același timp, vedem o furibundă activitate de conferințe și seminarii, unde bancherii se aplaudă unii pe alții, monologând asupra unor chestiuni care le sunt complet străine, precum încrederea, empatia, întoarcerea către religie (?!?!) și... lebedele. Culmea, unii șefi de bănci înșelătoare se miră că acționarii îi schimbă acum, după 11 ani de realizări mărețe (tot cu ghilimele). Păi, a înșela proprii clienți și, mai ales, statul, prin celebra optimizare fiscală (a se citi evaziune) este a-ți înșela proprii acționari, care, la final, trebuie să plătească oalele sparte“.



12